Magazin Trčanje
UtrkeNikolina Šustić pobijedila na super teškom ultramaratonu u Toskani

Nikolina Šustić pobijedila na super teškom ultramaratonu u Toskani

Nešto malo više od četiri sata trebalo je Nikolini Šustić da u svom prvom nastupu na legendarnom ultramaratonu Pistoia-Abetone stigne do uvjerljive pobjede (4:07:22) i s trona skine zadnje tri godine super dominantnu Simonu Staicu. Da bi cijela priča bila još ljepša pobrinula se Marija Vrajić koja je u cilj stigla kao peta.

Pistoia-Abetone je utrka na 50 kilometara sa stazom koja je najvećim dijelom uzbrdica, pa je samim time vrlo zahtjevna. Na prvih 30-tak kilometara postoje dvije jake i jedna malo slabija uzbrdica koje oduzimaju jako puno snage i energije. Te dvije veće uzbrdice možemo usporediti sa stazom na primjerice Lagvić ligi, no druga je dugačka iscrpljujućih 17 kilometara. Utrka se održava već 43 godine, a na njoj su proteklog desetljeća neki od ponajboljih europskih ultramaratonaca. Nikolina se tako pridružila niski trkačkih velikana koji u svojim vitrinama imaju pobjednički pokal osvojen na stazi koja povezuje dva toskanska grada, Pistoiju i Abertone.

‘Danas sam prvi put nastupila na ovoj utrci, zaista je prelijepa, ali teška. U prvih 35 kilometara sam uhvatila odličan ritam, jako sam se dobro osjećala, no onda me uhvatila neka kriza, pa sam čak nakon svakih 500-tinjak metara morala hodati. Ne znam što se dogodilo, noge jednostavno nisu slušale. Srećom, imala sam veliku prednost, pa me suparnice nisu prestigle’, kazala nam je Nikolina u kratkom telefonskom razgovoru.

Za razliku od Nikoline kojoj odgovaraju valovite staze (njezin ovogodišnji rezultat ukupno gledajući je sedmo najbrže istrčano vrijeme na utrci), Marija je sklonija ravnim stazama. Bez obzira na to na utrci je pobjeđivala 2009. i 2014. godine.

‘Ovdje sam dosad trčala šest ili sedam puta, pa sam točno znala što me očekuje. Trčala sam svoju utrku, ne obazirući se na suparnice. Jednostavno, ako vam je malo lošiji dan za trčanje ili ako se malo jače zaletite, utrka može postati veliki problem. Zato sam procijenila da je najbolje da uhvatim svoj ritam i držim ga do kraja. Zadovoljna sam petim mjestom, na takvoj stazi to uopće nije loš rezultat, no znam da mogu bolje. Već sam tu istu stazu istrčala puno brže’, kazala nam je Marija čiji su rezultati prethodnih godina u Top 5 svih vremena.

Mađarica Simona Staicu drži ženski rekord staze (3:58:20 iz 2015.), no nakon tri uzastopne pobjede ipak je prepustila najvišu stepenicu pobjedničkog postolja našoj Nikolini. Treća je bila slovenska ultrašica Neza Mravlje, također dvostruka pobjednica iste trke, koja je dugo bila ozlijeđena. Povratničkih 4 sata i 18 minuta zato izgleda jako dobro unatoč tome što je 2010. i 2011. pobjeđivala s 10-tak minuta boljim vremenima.

Rezultati – 50 km (Ž):

  1. Nikolina Šustić (Hrv) 4:07:22
  2. Simona Staicu (Mađ) 4:11:25
  3. Neza Mravlje (Slo) 4:19:18
  4. Elisa Zannoni (Ita) 4:20:30
  5. Marija Vrajić (Hrv) 4:28:24

Rezultati – 50 km (M):

  1. Rono Julius Kipngetich (Ken) 3:19:16
  2. Jean Baptiste Simukeka (Rua) 3:24:45
  3. Alberico Di Cecco (Ita) 3:29:46
  4. Matteo Lucchese (Ita) 3:35:04
  5. Stefano Velatta (Ita) 3:44:54

Neven Miladin

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top