Magazin Trčanje
UtrkeŠto ako je baš ova TVOJA utrka?

Što ako je baš ova TVOJA utrka?

Trčanje je samo po sebi ‘zarazno’. Jednom kada se ubaciš u priču hvatanja metara i kilometara, teško je toga se odreći. Poseban trenutak je i prva utrka koju trčiš. Sve ono što tamo doživiš – velika količina ljudi koji jedva čekaju krenuti, energija koja prelazi s trkača na trčanja i onaj osjećaj koji te preplavi kada na kraju prođeš kroz cilj i oko vrata staviš medalju. Svoju prvu! Nedugo nakon toga već planiraš svoj trkački kalendar i biraš na koju utrku ideš, kada se trebaš prijaviti i tko sve od tvoje ekipe sudjeluje.

Jedna od takvih utrka koja ima posebnu energiju je i Kros utrka Volim trčanje. Iako ne otvara službeno sezonu trčanja, ona je krenula početkom travnja, nekako označava početak sezone u puno trkačkih kalendara. Osim što ju vole oni koji trče svoju prvu utrku jer nudi dužine koje su početnicima itekako prihvatljive – 2 i 5 kilometara, ujedno nudi izazov za one koji već imaju puno kilometara u nogama da na Savskom nasipu 11 ili 15 kilometara. Oni koji sudjeluju na Kros utrci Volim trčanje svojataju ovu utrku i zato što je prije 11 godina upravo ona bila jedna od rijetkih koja je okupljala rekreativne trkače i tako proširila tu ‘zarazu’ trčanjem spomenutu na početku teksta.

No što je zapravo to što trkačice i trkače privlači da trče Volim trčanje, koje će se ove godine održati 10. lipnja? Kako bismo to saznali pitali smo upravo one koji biraju – trkače, i rezultati su sljedećih 11 razloga:

Staza

Iako nekima savski nasip ne izgleda kao zanimljiva staza zapravo upravo je ona ta koja poziva na sudjelovanje. To je mjesto koje Zagrepčani vole, ovdje se trenira, šeće s obitelji, uči prvi trkački koraci. Nema uzbrdica, osim ponekog spuštanja i dizanja po stepenicama, ali onima koji se udube u stazu i ne žele puno razmišljati o tome ‘a gdje sad’ ovo je idealna ruta. Asfalta ima minimalno, samo kada prelaziš most, sve ostalo je šljunak i zemlja/trava. Idealno!

Sunce

10. lipnja često je temperatura visoka zato možemo reći kako upravo na Kros utrci Volim trčanje počinje ljeto, bez obzira na kalendar. Na ovaj ga način prizivamo, dočekujemo i u njemu uživamo. Za trčanje ne smeta jer šilterica, krema za sunčanje i voda su sasvim dovoljni za zaštitu.

Ekipa

Ekipu možeš povesti sa sobom i to su navijači, obitelj i prijatelji ali TVOJA ekipa su zapravo druge trkačice i trkači. Svi oni koji jednako uzbuđeno i pomalo nervozno očekuju start utrke, koji trče pored tebe zadnjih 5 kilometara ili ti usput dobace – ‘Ajde potegni malo!’ illi ‘Hej super ti ide samo naprijed!’. Istu tu ekipu sretneš opet u cilju i, iako se možda ne poznajete, imaš osjećaj da imate puno toga zajedničkog zajedničko.

Medalja

Možemo reći kako medalja nije važna jer važno je trčanje ali isto tako većina trkača gleda kakva ih medalja očekuje u cilju i prije nego se prijave na utrku. Važna je zato što je tvoja, označava tvoje postignuće, a i odlično će izgledati u kolekciji koju staviš na zid. Ima nešto posebno u zanimljivoj i drugačijoj medalji, a utrka Volim trčanje svake godine ponudi odličan razlog za ponijeti medalju kući.

Startni broj

Možda si samo praznovjeran pa vjeruješ kako broj koji dobiješ nešto znači ili samo skupljaš originalne startne brojeve ali osjećaj koji imaš kada ga pokupiš prije utrke gotovo je jednak onome kada primiš medalju. Uzbuđenje, nestrpljenje i sreća.

Kilometraža

Na Kros utrci Volim trčanje postoje metri i kilometri za sve generacije i fizičku spremu. Bilo da imaš 6 godina ili 60 godina 50, 200, 500 ili 800 metara ili 2, 5, 11 i 15 kilometara možeš pretrčati. Jedina loša strana je kako odabrati samo jednu dužinu.

Navijanje

Navijanje je onih 10 posto energije koje trebaš da bi došao do cilja. Od najmlađih do najstariji, svi navijaju. Oni najvjerniji iskoriste priliku i izrade transparent na pultu ili dočekaju svoje trkače negdje na pola puta. Ništa se ne može mjeriti s bukom koju naprave navijači. Najdraži zvuk kada misliš da više ne možeš.

Volonteri

To su osobe koje te dočekaju svakih nekoliko kilometara, pokažu ti put, dohvate čašu vode ili te samo isprate sa smiješkom i navijanjem. To su i osobe koje ti stavljaju medalju oko vrata i dijele voće u cilju. Bez njih nema ni utrke stoga znaš da kada dolaziš na Volim trčanje ONI su tu i odmah je malo lakše.

Druženje

Prije utrke možeš razgledati Expo, isprobati tenisice i za to vrijeme pustiti klince da se igraju u igraonici i nauče nešto o zdravoj prehrani. Sjajan početak. Odlična glazba prati trkače cijelim putem, a ulaskom u cilj dočekuje okrepa i voće. Sada možeš u miru popričati s kolegama trkačima, razmijeniti iskustva i slikati 101 ‘selfie’ kao dokaz da si trčao/la. Ako ti se pije kava možeš odmah sjesti u kafić koji je doslovno pored staze ili nastaviti bodriti ostale koji još nisu završili utrku.

Uspjeh

Sama činjenica da si se prijavio za utrku i ustao ujutro trčati 2, 5, 11 ili 15 kilometra je uspjeh ali istinski uživati u tome, zabaviti se i probiti sve svoje granice je Uspjeh s velikim početnim slovom. Aktivniji život je uspjeh, trčanje je rekreacije. Ova jednadžba zajedno daje jedan ljubav, a utrka se zove Volim trčanje. Dovoljno.

Trčanje

Posljednji, jedanaesti razlog, zašto trčati Kros utrku Volim trčanje je upravo trčanje. Ta, na prvi pogled jednostavna, aktivnost zahtjeva puno truda ali puno toga daje natrag. Isto vrijedi i sudjelovanje na utrkama.

Prijave za Volim trčanje su otvorene do četvrtka, 7. lipnja na portalu Utrka.com, a više informacija može se pronaći na službenoj web stranici utrke.

Tea Gvardijan

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top