Magazin Trčanje
UtrkeSpriječen teroristički napad na Berlinskom polumaratonu na kojem su trčali i hrvatski rekreativci

Spriječen teroristički napad na Berlinskom polumaratonu na kojem su trčali i hrvatski rekreativci

U nedjelju je u glavnom gradu Njemačke održan 38. Berlinski polumaraton na kojemu je među 36 tisuća trkača sudjelovalo i dosta hrvatskih polumaratonaca. Kakav je to spektakl bio svjedoče i procjene o 250 tisuća navijača koji su glasno bodrili trkače uz stazu, pa iako je sve proteklo u najboljem redu, mnogi finišeri, čak i u trenutku preuzimanja svojih teško zasluženih učesničkih medalja, nisu bili svjesni da je njemačka policija u zadnji čas spriječila teroristički napad na utrku.

Prema pisanju Hine koja prenosi njemačke medije, berlinska policija uhitila je četvoricu muškaraca, od kojih je jedan planirao nožem napasti gledatelje i sudionike tradicionalnog polumaratona. Osumnjičeni pripada krugu osoba koje su imale kontakt s islamističkim teroristom Amirom Amrijem koji je u prosincu 2016. kamionom napao posjetitelje berlinskog božićnog sajma i ubio 12 osoba. Napad u nedjelju trebao je biti osveta za Amrija kojeg su nekoliko dana nakon toga policajci ustrijelili u Milanu.

Srećom, policija je u pravom trenu napravila raciju u jednom od stanova osumnjičenih, pronašla noževe te druge dokazne materijale i spriječila novo krvoproliće.

‘Uhićeni su bili pod stalnim nadzorom, pa nije postojala izravna opasnost’, tvrdi se u priopćenju policije.

Među trkačima na berlinskim ulicama bila je vesela grupa polaznika škole trčanja atletskog kluba Sljeme (generacija proljeće 2017.) koju vodi Siniša Mareković. Nitko od njih nije bio posve svjestan potencijalne prijetnje, svi su se dobro zabavili, završili utrku i nakon zasluženog odmora planiraju obilazak Berlina uzduž i poprijeko.

‘Utrka je super. Vidi se velika razlika u odnosu na maraton koji se održava na jesen – ne toliko radi broja učesnika, koliko radi organizacije koja je maknuta s trave pored avenije Unter den Linden na aveniju Karla Marxa sto je rezultiralo izostankom Woodstock filinga nakon utrke. Osim toga, utrka je apsolutno predivna – prolazi najljepšim dijelovima grada, na svakom kilometru su neki muzičari i okrepe su česte i bogate. Mi smo sve spojili u višednevni izlet, tako da sutra i prekosutra planiramo obići grad još jednom iz turističke perspektive’, kazao nam je Mareković dodajući da su za planirani napad saznali tek nakon utrke.

‘Za planirani napad čuli smo tek na povratku s utrke, no po broju vatrogasnih i policijskih vozila oko ciljnog prostora i po tome što su zatvorene linije podzemne željeznice koje prolaze ispod tog trga, rekao bih da je situacija bila po njihovoj procjeni malo ozbiljnija nego sto su objavili u medijima. No, kako bilo, živi smo i zdravi i sređujemo dojmove uz kavu na terasi stana’.

Pobjednik 38. Berlinskog polumaratona je kenijski dugoprugaš Erick Kiptanui koji je istrčao stazu za super brzih 58 minuta i 42 sekunde. Bila je to njegova tek treća utrka u Europi, ujedno i treća pobjeda, a do svjetskog rekorda nedostajalo mu je samo 19 sekundi. U ženskoj konkurenciji slavila je Etiopljanka Melat Kejeta s 1:09:04.

Neven Miladin
Foto Siniša Mareković

Kontakt

Magazin TRČANJE

Gajeva 1 (Hotel Dubrovnik), Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: Europa Media Marketing
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Lana Bunjevac, Marijana Markelić

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top