Magazin Trčanje
TekstoviPromjena životnih navika: #TiTo projekt 130+

Promjena životnih navika: #TiTo projekt 130+

Grupa Trčanje i to (popularnija pod imenom #TiTo) je neformalna grupa rekreativnih trkača, koja je u Sarajevu osnovana sredinom 2017. godine sasvim neplanirano, a koja se do početka 2018. pretvorila u izuzetno strukturiranu grupu s ozbiljnim trkačkim planovima, treninzima, akcijama i projektima. U početku brojala je najviše desetak članova, da bi vrlo brzo prešla 1000 članova, što trkača što navijača i to ne samo iz Sarajeva, već širom svijeta.

Ono što ovu grupu čini posebnom je raznolikost članova koja se u ovoj zajednici pretvorila u njeno najveće bogatstvo i ljubav s kojom ovi trkači pristupaju i programu i ciljevima i novim članovima koji se grupi priključuju iz dana u dan.

Budući da su kao rekreativni trkači i sami u nekom trenutku bili početnici i trčanjem se profesionalno nisu bavili nikad, odlučili su u grupu privući što više ljudi koji su sport smatrali ekskluzivnim pravom fit osoba i to navodili kao izgovor da ne dođu na trčanje: Nije to za mene, ja tu ne pripadam. Iz izgovora tog tipa na koje su članovi grupe nailazili nastao je i projekt pod nazivom Projekt 130+.

Voditelji projekta su Nudžejma Softić i Jasmin Harbinja. Nudžejma je rekreativna trkačica od 2015. godine, koja je istrčala tridesetak polumaratona i tri maratona, te sudjelovala na Ironmanu 70.3 dva puta (u Austriji i u Puli). Inače vodi grupu #TiTo (pored redovnog posla koji nije povezan sa sportom), sprema se za full Ironman triatlon i studira na master studiju sarajevskog Fakulteta za sport i tjelesni odgoj. Jasmin je trener najbržih trkača unutar #TiTo grupe, maratonac i također budući Ironman.

Kroz projekt će tim stručnjaka pratiti pet osoba koje imaju više od 130 kilograma u procesu promjene životnih navika, a koji uključuje preglede kod doktora, tjelesne aktivnosti (vježbe snage i jačanja tijela, brzo hodanje u prvoj fazi a potom trčanje, plivanje, vožnja bicikla), nutricionistički plan, masaže i sve drugo što se kroz proces pokaže neophodnim ili poželjnim.

U projekt su se uključili poznati sarajevski treneri – Džemal Gekić s fitnes centrom BTC fitness i Ibrahim Hodžić, nutricionistica Safija Softić-Namas. Poliklinika Sunce osigurala je sudionicima besplatne osnovne nalaze, a određene farmaceutske kuće sudjelovat će u projektu osiguravanjem potrebnih suplemenata. Svi članovi #TiTo grupe uključili su se u projekt aktivno i svaki mjesec netko iz grupe pripremat će zdravi ručak za sudionike projekta – jer zdravo ne znači neukusno, naprotiv. U procesu smo pregovora o nabavci sportske opreme za sudionike.

Nakon javnog poziva i prvog sastanka s prijavljenima, voditelji projekta odabrali su pet sudionika: Aidu Delić-Kadrić, Eldina Hadžića, Sinišu Domića, Ehlimanu Fazlić i Selmu Kahrović. Njih petero su kod odvjetnika potpisali dokument da se obavezuju u projektu sudjelovati narednih godinu dana, što projektu daje na ozbiljnosti gledajući izvana. Gledajući iznutra, želimo da navedena petorka ovako kako smo počeli projekt nastavi živjeti i kad postignemo potpunu promjenu navika u narednih godinu dana.

Projekt je počeo u posljednjem tjednu siječnja i u istom tjednu 2019. godine će i završiti. Jedva čekamo rezultate!

Nudžejma Softić

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top