Magazin Trčanje
UtrkeJUT 2018: Fokusirani smo na one koji vole prirodu i aktivan odmor

JUT 2018: Fokusirani smo na one koji vole prirodu i aktivan odmor

Direktorica najveće trail utrke u Bosni i Hercegovini pripremila je za magazin Trčanje kratak presjek onoga što je na utrci učinjeno u proteklim godinama i najavila kako će se Jahorina Ultra Trail razvijati u narednom vremenu

Jahorina Ultra Trail je najveće BiH natjecanje u trail trčanju u okviru kojeg ćemo od 27. do 29. srpnja iduće godine, na stazama koje povezuju Jahorinu s Ravnom planinom, Romanijom i Trebevićem, organizirati četiri trke različite dužine: Mini, Midi, Maxi i Ultra Trail. Kao organizatori jako puno radimo na promociji trail trčanja jer smo sad već postali nekakva lokomotiva za dalji razvoj ovog sporta u Bosni i Hercegovini. Posvećeni smo afirmaciji prirodnih resursa Sarajevsko-romanijske regije u cilju kreiranja jedinstvene outdoor ponude koja bi doprinijela lokalnom razvoju, jer potencijale koje imamo za aktivni turizam ne koristimo dovoljno ili gotovo nikako.

Imamo aktivistički pristup rješavanju problema te nerijetko lobiramo ili kreiramo pritisak na institucije svih razina vlasti da podrže JUT, a s obzirom na to da imamo uz sebe trkačku zajednicu koja nas podržava, ishodi tih akcija su redovito uspješni. Moram naglasiti da ta podrška nije još uvijek onakva kakvom bismo bili zadovoljni, ali pomaci su očigledni što nas izuzetno raduje. Od naredne godine imamo i Turističku organizaciju grada Istočno Sarajevo kao službenog partnera na projektu, novi menadžment Olimpijskog centra Jahorina koji je iskazao spremnost da nas značajnije podrži u promociji planine i organizaciji trke, a nadam se da ćemo nastaviti i dosadašnju uspješnu suradnju s Olimpijskim komitetom BiH, Jelen pivom i kompanijom Kakanj Cement.

Ne smijem zaboraviti ni ekološku komponentu koju kontinuirano zagovaramo jer nam je bitno da ove naše planine budu čiste, zaštićene te da je sve što se na njima gradi i radi u okvirima održivog razvoja. Osim toga, urednica sam bloga Trčim jer štrčim koji je izuzetno popularan u regiji tako da sam tijekom cijele godine posvećena aktivnostima koje osnažuju trkačku zajednicu ne samo u Bosni i Hercegovini nego i šire.

Koncept JUT-a

Nakon dvije godine traženja i redefiniranja koncepta samog natjecanja, ove godine smo zaokružili priču tako što smo nove staze navigirali najljepšim dijelovima ukupno četiri planine i njima povezali atrakcije poput uskotračne pruge, via ferate i Novakove pećine na Romaniji, izvora i kanjona Miljacke, bob staze i grebena na Trebeviću, pa čak i Baščaršiju. Tri naše trke (Mini, Maxi i Ultra) imaju kružnu stazu što odgovara i trkačima, a nama omogućava lakšu organizaciju, koordinaciju i kontrolu. Midi Trail je trka koja tradicionalno starta u Sarajevu, na Baščaršiji, i ta trasa vodi preko Trebevića do Jahorine. Zapravo ona simbolizira sve ono što mi kroz naš imidž gradimo jer spaja grad s planinom, ali i ljude, što je u našem kontekstu jako važno jer smo protuteža politikama i interesima koji ih svakodnevno pokušavaju podijeliti.

Što nudimo

U skladu s formatima koje nudimo, naše trke su atraktivne trkačima solidne ili izuzetne kondicije, ali i profesionalnim sportašima koji nisu nužno. Dakle, Mini je 14 kilometara duga staza, idealna za brze trkače, za početnike u trail trčanju ali i za one kojima je Midi koji se održava dan ranije malo pa žele tijekom vikenda završiti dvije trke što je sjajna kombinacija jer se savršeno dopunjuju. Midi je duga 34 km i prava poslastica za ljubitelje trčanja u prirodi koji žele izazov nakon kojeg će biti odmorni za izlazak, druženje na planini i druge aktivnosti. Maxi dug 69 km je za brze ultraše ili one koji će prvi put probati format Ultre jer nema mnogo uspona i nije preteška. Ultra je za iskusne trail trkače, a dužinom od 104 km nudi slijed različitih cjelina zbog kojih nema monotonije na stazi i koje dodatno intenziviraju doživljaj trke.

Staza Ultra Traila je toliko posebna i raznovrsna jer trkače vodi na Golu Jahorinu, uz i niz ski staze, nekadašnjom trasom uskotračne pruge koja prolazi kroz kratke tunele, via feratu na Romaniji ispod Novakove pećine, kanjonom Miljacke a zatim trebevićkom bob stazom i grebenom. Ultra Trail je za one koji se žele pohvaliti da su u jednom danu obletjeli Jahorinu, Ravnu planinu, Romaniju i Trebević. Kad tako postavim stvari, iskreno, ja bih to voljela imati među svojim postignućima.

Što je novo

Nakon svakog izdanja radimo anonimnu anketu s trkačima u želji da nam oni ukažu na stvari koje treba poboljšati ili mijenjati. Prema njihovim preporukama, korigirali smo satnicu tako da je startno vrijeme Ultre pomjereno na ponoć, a Maxi i Mini Traila sat ranije u odnosu na ovogodišnje izdanje. To su manje novine, ali ono što želim zapravo reći jest da osluškujemo i uvažavamo sugestije trkača.

Veći pomaci koje pravimo tiču se markacije staza jer ćemo pokušati kompletnu stazu označiti trajnom markacijom koja će ujedno biti i noćna, tako da će uz privremenu markaciju trakicama navigiranje stazama biti još lakše. Također, radit ćemo na unaprijeđenu pitanja sigurnosti ne samo trkača već i nas organizatora i volontera koji će biti angažirani kako bismo obuhvatili sve aktere utrke.

Ono što je novo, a što ću ovom prilikom ekskluzivno najaviti, je otvoreni poziv trkačima blogerima, na koji će se uskoro moći prijaviti i natjecati za 10 posebnih aranžmana koje smo pripremili za akreditirane medije. Točnije, za 10 blogera-trkača ćemo osigurati startni paket, smještaj na Jahorini te organizirati izlete i sadržaje kako bismo im pokazali sve ono zbog čega bi turisti zaljubljenici u prirodu i outdoor trebali izabrati Sarajevsko-romanijsku regiju za destinaciju i našu trku kao glavni razlog dolaska. Bit će tu još iznenađenja i inovacija, nećemo sve otkrivati sad.

Koji su naši glavni aduti

Kad su u pitanju trkači, konkretno iz regije, mislim da su naši glavni aduti prepoznatljivost i imidž koji Jahorina ima još od Olimpijskih igara, atraktivnost i raznovrsnost staza, a posebno dijela koji se trči bob stazom, što nemate priliku ni na jednoj drugoj trci bilo gdje u svijetu, blizina Sarajeva koje trkači svakako žele posjetiti i gastro ponuda koja, iako posljednja u nizu nabrojanih aduta, nije ni malo manje važna od onog prvog.

Kod nas se izuzetno dobro jede, hrana je gurmanska, ponuda raznovrsna, cijene su pristupačne. Kad neko razmišlja o dolasku na našu utrku svi odmah razmišljaju o tome gdje otići na ćevape, gdje na baklave, gdje na burek, gdje na pečenje ispod sača.

Promocija JUT-a

Radimo jako puno na promociji naše trke tako da smo na drugim, većim trkama poput 100 milja Istre prisutni na sajmu, pa se tako i naredne godine vidimo u Umagu. Upravo smo se vratili s Cappadocia Ultra Traila gdje smo također imali promociju kojom smo sebi otvorili jedno novo tržište jer smatramo da možemo biti jako zanimljivi turskim trail trkačima. Partneri smo i s trkom Ultra Trail Hungary, a u planu nam je predstavljanje i na Lavaredo Ultra Trailu naredne godine.

Prisutni smo i na društvenim mrežama koje su osnova za kvalitetnu promociju. Mediji nas također vole tako da planiramo njihovu naklonost u narednom periodu koristiti mnogo više.

E sad, ono što turističke zajednice trebaju napraviti je da nas prate s promocijom utrke, ali i Jahorine kao destinacije i ostalih mjesta koja mogu biti zanimljive sudionicima JUT-a. Recimo, da ja dolazim na Jahorinu, planirala bih ostati par dana nakon utrke kako bih otišla na Maglić, Zelengoru i rafting Tarom ili se popela na Prenj, Čvrsnicu i obišla Ramsko jezero. Nekima je možda zanimljivije posjetiti Sarajevo, Mostar ili Trebinje.

Dakle, poanta cijele priče je da trkače zadržimo što dulje u našoj zemlji i da im pokažemo ono najbolje što imamo. Evidentno je da naša zemlja postaje sve privlačnija turistima iz cijelog svijeta, a mi se trebamo fokusirati na one koji vole prirodu i aktivan odmor.

Sanja Kavaz
Foto Adnan Bubalo i Jadran Ćilić

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top