Magazin Trčanje
UtrkeZagrebački noćni cener: Prati ritam ulice

Zagrebački noćni cener: Prati ritam ulice

Kada govorimo o trčanju prva asocijacija na lokaciju su parkovi, atletske staze, nasip. No kada govorimo o urbanom trčanju lokacija se ponešto mijenja. Staze za trčanje postaju ulice grada, a sve granice nestaju. Cijeli grad postaje idealna lokacija za trčanje jer dovoljno je samo izaći iz stana i krenuti u avanturu istraživanja.

Koncept urbanog trčanja

Trčanje je gotovo uvijek definirano – mjestom, tehnikom, dužinom. Što se događa kada maknemo ograničenja i jednostavno trčimo – bilo kada i bilo gdje. Sami ili u grupi, po cesti ili pločniku, kvartu gdje živimo. Tada trčanje postaje zanimljivije i izazovnije – postaje urbano. Sve je krenulo 2004. godine kada je Mike Saes, kako bi došao brže od točke A do točke B bez zastoja u prometu, počeo trčati ulicama New Yorka. Nakon kratkog vremena pridružuju mu se prijatelji i započinju redovito trčati, najčešće u kasno večernjim satima. Tako su nastali Bridge Runners, prvi trkački crew, koji je ovakav način trčanja pretvorio u pokret. U Hrvatskoj svakako vrijedi spomenuti Zagreb Runnerse, koji su najpoznatiji i najveći trkački crew u Hrvatskoj.

Glavni segment urbanog trčanja upravo je istraživanje ulice i područja kroz koja možda nikad ne bi prošli. Sve postaje zabavnije i izazovnije, a prepreke na koje treba paziti dodatan su adrenalin. Danas je trčanje popularnije nego ikada. Užurban i stresan način života tjera nas da izađemo izvan četiri zida ureda i iskoristimo svaki slobodan trenutak. Zašto ga onda ne provesti po vlastitim pravilima.

Fenomen zvan Zagrebački noćni cener

Kada slobodu trčanja kroz gradske ulice i zabavu pretočimo u utrku, dobivamo Zagrebački noćni cener. Već šestu godinu 2.500 sudionika jedva čeka trčati kroz sam centar Zagreba uz buku navijača i atmosferu kakva se ne viđa na drugim utrkama. Posebna energija kola među trkačima koji startnine za Cener razgrabe za svega nekoliko sati.

Ove godine to je bilo točno osam sati, što je apsolutni rekord u prodaji startnih brojeva za jednu utrku. Ta gradska utrka posebna je i po tome što se trči po mraku, samo uz svjetlo uličnih lampi.

Urbana ekipa za urbanu utrku

Još jedan važan segment urbanog, i sastavni dio trkačkih skupina, je i navijanje. Trkači kažu da im je Zagrebački noćni Cener najdraža utrka upravo zbog posebne atmosfere koju stvore navijači. Živa glazba, konfeti, trube, boje za lice koje svijetle u mraku, te zabavni transparenti koje navijači mogu sami izraditi – zaštitni su znak ove utrke.

Sve je krenulo trčanjem i navijanjem Zagreb Runnersa, koji su zatim svoju ljubav prema toj utrci prenijeli i na druge kolege iz regije, ali i šire. Tako ove godine ponovno dolazi ekipa iz Belgrade Urban Running Team (BURT), jednog od najbrojnijih svjetskih crewova i organizatori We Run Belgrade utrke. Susjedi iz Milana, Red Snakes Milano (RSM) također ne propuštaju ovu zagrebačku desetku, a dolaze i crew-ovi iz Nizozemske, Francuske, Njemačke… Neki će trčati, a neki navijati, ali nitko od njih ne propušta ovu magičnu utrku.

Tea Gvardijan

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top