Magazin Trčanje
UtrkeSramotni propust u Veneciji: Motorist ispred vodećih promašio stazu

Sramotni propust u Veneciji: Motorist ispred vodećih promašio stazu

U nedjelju je u Veneciji održano 32. izdanje tamošnjeg maratona na kojem je nastupila i naša Nikolina Šustić te osvojila odlično četvrto mjesto. Trčanje prelijepom Venecijom – tamošnjim mostovima, trgovima, stazom koja vodi uz kanale kojom plove gondole, nesumnjivo je doživljaj čak i za okorjele profesionalce, uostalom, upravo nam je Nikolina u komentaru svog nastupa kazala kako uživa trčati gradom koji mnogi smatraju najljepšim na svijetu. Nažalost, tijekom nedjeljne utrke favoriti u muškoj konkurenciji nisu imali previše razloga za uživanje jer je organizator napravio rijetko viđenu pogrešku koja je u konačnici utjecala na rasplet natjecanja.

Naime, Abdulahl Dawud, Gilbert Kipleting Chumba, Kipkemei Mutai i David Kiprono Metto, uz još dvojicu trkača koji su bili nedaleko vodeće grupe, zalutali su na stazi i to zahvaljujući motoristu koji je, kako je to i uobičajeno, predvodio najbrže. Da su na posve krivom putu shvaćeno je na 25. kilometru utrke, pa iako im za povratak na pravi put nije trebalo puno, tek oko dvije minute, priliku za pobjedu nisu dobili. Tako se prvi put u posljednjih 20 godina dogodilo da je na maratonu u Veneciji slavio domaći trkač. Istina, Eyob Faniel Ghebrehiwet je etiopskog podrijetla, no ima talijansko državljanstvo i trči za Venicemarathon Club.

Srećom, Nikolina nije bila u toj skupini vodećih, baš kao ni tri dame koje su ciljem prošle prije nje.

Pogreške su sastavni dio sporta, rekreativnog i profesionalnog, no iako su se slične stvari već događale, pa i na puno ozbiljnijim i važnijim natjecanjima, ipak je propust iz Venecije u rangu skandaloznog. Zamislite reakciju javnosti, pa i rekreativaca na koje takav propust ne bi utjecao, da se tako nešto dogodi u Zagrebu ili na Plitvicama. Nemojmo se zavaravati, to što je Zagrebački maraton prilično jednostavan kad je staza u pitanju, ne znači da sličan propust nije moguć. Pogotovo ako se jednom promijeni trasa maratona. Slično je i s Plitvičkim maratonom ili bilo kojim drugim domaćim natjecanjem. Jednostavno, takav kiks bio bi neoprostiv!

Kako će završiti priča oko Venezia maratona 2017, tek ćemo saznati. Hoće li padati glave organizatora ili će sve ostati u domeni packi, u konačnici i hoće li biti tužbi, zasad je teško predvidjeti, no da je jedan veliki i tradicionalni maraton osramoćen, to je sigurno istina.

Neven Miladin
Foto Screenshot YouTube

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top