Magazin Trčanje
UtrkeIduće subote starta 16. izdanje kultne Lagvić lige

Iduće subote starta 16. izdanje kultne Lagvić lige

Iduće subote starta 16. izdanje kultne zagrebačke Lagvić lige. Riječ je o jednoj od najpopularnijih trkačkih ligaških utrka u Hrvatskoj koja se održava od 2002. godine. U tom razdoblju stazama smještenima na Medvednici iznad Zagreba sudjelovalo je nekoliko tisuća trkača. Tradicionalno, organizatori (AK Sljeme) pripremaju dvije staze – cestovnu i planinsku. Dužina cestovne utrke je 9,2 kilometra, a planinske 5,5 kilometara, s istom visinskom razlikom od 691 metra u obje konkurencije. Prosječni nagib ceste iznosi 7,5 posto, a planinske staze čak 12,5 posto, no bez većih serpentina.

Ligaško natjecanje pretpostavlja 15 utrka koje se trče vikendom i to u jutarnjim satima, sa startom ispred poznatog zagrebačkog restorana Šestinski lagvić i ciljem na najvišoj točki Medvednice, na terasi Vidikovca, ispod TV tornja. Staze se prilično zahtjevne ne samo zbog nagiba, nego i vrlo hladnog vremena, nerijetko snijega, pa i zaleđene ceste.

Ovogodišnja Lagvić Liga startat će prvom utrkom 21. listopada, a završit posljednjom u nedjelju, 28. siječnja. Prva četiri kola bit će održana subotom, a sva ostala nedjeljom.

Lagvić Liga je specifična po tome što natjecateljima nudi dvije različite staze za nastup. Prva se odnosi na Sljemensku cestu, dok druga staza (Mrcina) nije točno definirana, tj. natjecatelji sami biraju trasu kojom trče, no ne smiju trčati po cesti, nego isključivo po planinarskim putevima, kroz šumu. Pobjednici obje staze bit će nagrađeni poklon bonovima koje osigurava Run&Trek.

Tradicionalno, za one željne promjena i većih izazova tijekom natjecanja tu je Pedina kombinacija koja objedinjuje cestu i mrcinu na način da svaki kombinatorac mora imati minimalno po dva nastupa u obje konkurencije. Natjecatelji koji će se odlučiti mijenjati staze morat će na startu prijaviti koju utrku trče.

Na kraju, treću godinu za redom održavat će se i utrka pasa, točnije vlasnika i pasa. Najbolje tri ljudsko-pseće kombinacije na kraju će zaslužiti nagrade koje osigurava poznata pseća pekarnica Hov Hov.

Startnina za sve utrke iznosi simboličnih 30 kuna i plaćat će se uoči starta svakog kola. Rekorde staze drže Dražen Dinjar (39:44) i Veronika Jurišić (45:46) na cesti, dok su na Mrcini dosad najbrži bili Nikola Špoljar (33:46) i Maja Marukić (40:47).

Dosadašnji pobjednici:

  Cesta Mrcina Pedina kombinacija
2002/03. Marijan Pedišić, Veronika Jurišić
2003/04. Ivica Habuš, Nives Belošević
2004/05. Dražen Dinjar, Višnja Škevin
2005/06. Ivica Habuš, Veronika Jurišić
2006/07. Ivica Habuš, Veronika Jurišić Borko Prvan, Vlasta Jurlin
2007/08. Frano Katić, Petra Gidak Mladen Čižić, Božena Buršić Nenad Lovrec, Gordana Odrljin
2008/09. Darko Krog, Veronika Jurišić Nenad Lovrec, Petra Herceg Mladen Čižić, Tadeja Krušec
2009/10. Marko Sobota, Veronika Jurišić Mladen Čižić, Gordana Odrljin Borko Prvan, Odrljin Gordana
2010/11. Željko Paver, Veronika Jurišić Mario Koštan, Gordana Odrljin Damir Rogić, Tadeja Krušec
2011/12. Ivica Habuš, Kristina Crnko Nikola Smolić, Marta Peharda Željko Paver, Milana Murgić
2012/13. Smolić Nikola, Veronika Jurišić Damir Rogić, Adrijana Šimić Damir Rogić, Sonja Šmitran
2013/14. Mile Šikman, Veronika Jurišić Nikola Smolić, Sandra Juhaz Nikola Smolić, Sandra Juhaz
2014/15. Mile Šikman, Veronika Jurišić Nikola Smolić, Adrijana Šimić Nikola Smolić, Adrijana Šimić
2015/16. Mile Šikman, Veronika Jurišić Nikola Smolić, Sandra Juhaz Nikola Smolić, Adrijana Šimić
2016/17. Mile Šikman, Veronika Jurišić Nikola Smolić, Sandra Juhaz Nikola Smolić, Tamara Igrec

Neven Miladin

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top