Magazin Trčanje
UtrkePoletite poput štriga prekrasnim pejsažima Žminja i okolice

Poletite poput štriga prekrasnim pejsažima Žminja i okolice

Na području šire okolice Žminja bit će održana rogaine utrka pod nazivom Štriga. Riječ je o vrlo popularnoj inačici timskog orijentacijskog trčanja u kojoj svi članovi tima prolaze određeno područje u potrazi za kontrolnim točkama koje moraju obići u zadanom vremenskom roku. Upravo timski karakter natjecanju daje dodatnu draž, jer svi članovi tima moraju zajedničkim radom te pripremljenom strategijom kretanja i navigacije, doseći cilj.

Uobičajene rogaine utrke održavaju se u vremenskom limitu od 24 sata tijekom kojih iskusni timovi znaju prijeći i 100 kilometara vrlo teškog terena. U Žminju i okolici vremenski limit za trail natjecatelje je 6 sati, a svoju priliku za dokazivanje imat će i MTB vozači.

‘Rogaine je vrlo popularan u nekim zemljama svijeta, prvenstveno u Australiji, na Baltiku i u Španjolskoj. Do ideje je došlo kroz razvoj trekinga na području Hrvatske, prvenstveno Istre. U nedostatku pravih karata za orijentacijska natjecanja, onemogućen je razvoj orijentacijskog trčanja i jedini logičan korak u smjeru razvoja tog sporta je bio malo modificirati treking. Ovakve aktivnosti svakako imaju i edukativan karakter jer je za uspješno svladavanje utrke potrebno koristiti zemljovid i kompas. Nažalost, u današnje vrijeme sve se manje ljudi zna služiti kartom i kompasom, a upravo je to jedna od naših temeljnih zadaća, da ljude podsjetimo na boravak i zabavu izvan kontroliranih uvjeta’, kazao nam je Alen Paliska, jedan od onih koji su osmislili tu zahtjevnu, ali i zabavnu trku naglašavajući da je ime Štriga odabrano zbog uobičajeno noćnih uvjeta trčanja na rogaine utrkama.

Naime, na istarskom dijalektu (i međimurskom) riječ štriga je sinonim za vješticu. Premda je start naše Štrige u jutarnjim satima, točnije u 10 sati, povezanost s vješticama ipak ostaje.

‘Ideja Štrige je da se svake godine održava na drugom mjestu u središnjoj Istri, željeli smo zadržati ime iz dijalekta, istarski štih’, dodao je Paliska.

Ako vam se sviđa ideja i poželite sudjelovati na Štrigi, tad je važno znati da su prijave otvorene do 15. listopada i to na portalu Stotinka.hr. Trčanje prelijepim pejsažima središnje Istre, kroz naselja koja datiraju iz željeznog doba, nesumnjivo je doživljaj koji ne treba propustiti. Stoga, prepustite se mašti i letite stazom poput pravih štriga (vještica)…

Neven Miladin
Foto Dejan Hren

Kontakt

Magazin TRČANJE

Gajeva 1 (Hotel Dubrovnik), Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: Europa Media Marketing
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Lana Bunjevac, Marijana Markelić

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top