Magazin Trčanje
TekstoviGdje i od koga tražimo odgovore na naša pitanja?

Gdje i od koga tražimo odgovore na naša pitanja?

Ako želimo ostvariti neki cilj potrebno je znati što želimo postići i onda smisliti plan za akciju. Čini se dosta jednostavno, ali u praksi sve stane već na prvom koraku. Koji je uopće prvi korak? Stvari se zakompliciraju, odgovori znaju biti nejasni, često kontradiktorni. Stabilno, rigidno, opusti, istegni, hladne kupke, dodaci prehrani. Jedi proteine, izbaci ugljikohidrate. A što je s mastima? Koliko grama čega i kada?

Informacije su svima dostupne, sfere utjecaja razne. Nude se analize posture, biomehanike, prehrane, intolerancija, mjere se kile, visine, kilometri i minute. Stres na najjače. Možda bi bilo dobro da se na trenutak zaustavimo i postavimo si prava pitanja, a onda iskreno odgovorimo na ista. Mislim da je važno znati da li imamo realna očekivanja. Tu biste trebali uzeti u obzir razna potpitanja tipa: dob, vrijeme koje možete odvojiti za trening, a onda i oporavak, plan prehrane, jeste li možda malo preteški.

Trčite li da biste izgubili kile? Ako je odgovor na ovo pitanje pozitivan, onda ste u priličnoj zabludi. Pitanje gubitka tjelesne težine je pitanje minusa i plusa (koliko ste kalorija unijeli a koliko potrošili), teško da možete toliko pretrčati koliko možete pojesti i popiti.

Koliko smo spremni žrtvovati za nas cilj? Jeste li ste već patili od određenih povreda? Ako jeste, morate znati da je velika mogućnost da će se ista ponoviti, ovisno o intenzitetu i volumenu treninga i drugim faktorima.

Znate li koje su vaše slabe točke (odgovor na prethodno pitanje daje djelomičan odgovor i na ovo pitanje)? Morate znati da se često griješi misleći da je uzrok boli u samom zglobu i/ili mišiću, a zapravo je ta povreda (bol) samo posljedica, dok je uzrok u zglobu i/ili mišićima koji su iznad ili ispod bolnog mjesta.

Za posturalnu analizu slavni prof. Stuart McGill treba minimalno tri sata. Dakle, budite pažljivi kome poklanjate povjerenje. Nekad krive analize i rješenja koja se nude naprave više štete nego koristi. I budite strpljivi, za kvalitetne korekcije treba biti uporan i strpljiv.

Što su ciljevi ambiciozniji, to biste više morati znati o anatomiji, biomehanici i pravilnim obrascima kretanja. Zanimljiva je informacija da pripadnici jedne od najelitnijih specijalnih jedinica na svijetu, britanski SAS, tjednima uče o pravilnom prijenosu težine prilikom trčanja!

Trenirajte pametno, čuvajte zdravlje i vidimo se na nekoj od utrka.

Asja Petersen

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top