Magazin Trčanje
UtrkeLords of Lightning u Areni i noćna Xica kroz čarobno osvijetljeni grad

Lords of Lightning u Areni i noćna Xica kroz čarobno osvijetljeni grad

Središnji dio subotnje, završne večeri petog Visualia Festivala, Lightning Race održavao se u Areni odakle je na noćnu utrku kroz grad, odnosno svjetlosnu Xicu startalo rekordnih 771 sudionika. Bilo je tu trkača svih dobnih skupina, dobro utreniranih sportaša, ali i rekreativaca koje je posebno privukla mogućnost da upoznaju Pulu iz drugačije perspektive i okupanu svjetlom sa svjetlosnim i mapping  instalacijama koje je jubilarni Visualia Festival doveo u grad.

Osim iz cijele Hrvatske, sudionici Xice su stigli iz 11 europskih zemalja, Slovenije, Austrije, Italije, BiH, Njemačke, Češke, Francuske, Belgije, Nizozemske, Danske i Velike Britanije. Prvi muškarac koji je utrčao u cilj na 10-kilometarskoj stazi bio je bio je Petar Bratulić, a prva žena Talijanka Lara Comiotto. Na kraćoj stazi slavili su Ante Živković i Valentina Vitasović.

‘Ovo je vrhunac mojeg dosadašnjeg rada u organizaciji atletskih utrka i presretan sam da su trkači mogli uživati u čarobnom ugođaju. Taj poseban ugođaj proizvod je stvaranja umjetnika koji su svojim radovima osvjetlili tritisućljetnu Pulu. Vjerujem da će Xica sljedeće godine imati još više sudionika’, kazao je nakon utrke Erik Lukšić, prvi čovjek organizacije Xice, dodajući veliku zahvalu  volonterima koji su bili glavna karika u organizaciji utrke.

Xica je jedinstvena zbog spoja sporta i umjetnosti, ovakva simbioza rijetko gdje se može pronaći.

‘Xica je stvarno posebna utrka, jer smo trčali po gradu, zaobilaznici, kroz Zerrostrasse, Twisted… i finale u našoj Areni, a sve to je još bilo začinjeno instalacijama Visualije. Mislim da je Visualia uspješno proslavila svoj peti rođendan što su pokazali ljudi koji su ova tri dana prošli festivalom i vidjeli Pulu u drugačijem svjetlu. Bilo je puno domaćih ali i gostiju i cijeli grad je živio ova tri dana što nam je bio i cilj’, prokomentirala je subotnji šou direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj.

Preko live streama utrka se pratila i s Foruma, zahvaljujući MedVid Produkciji iz Pule, zaslužnoj i za izravan prijenos Festivala na Visualia Facebook Live te preko web stranice istralive.com. Većina je posjetitelja ipak pohrlila u Arenu gdje su program u drevnom amfiteatru svojim atraktivnim performansom otvorili Lords of Lightning, gosti iz Velike Britanije, koji su još jednom nastupili i nakon ceremonije podjele medalja najboljim trkačima. Riječ je o hipnotizirajućem spektaklu, koreografiranoj borbi titana. Kombinacija je to suvremenog plesa, borilačkih vještina, svjetlosnih efekata i strujnih valova – borci, naime, obuzdavaju četiri milijuna volti električne energije. Nevjerojatna fuzija fluidnog ljudskog pokreta i leteće snage bijele tople energije ostavlja gledatelje bez daha.

Do daha nije bilo lako doći ni sudionicima pulske Xice, gradske utrke koja se ove godine premijerno pridružila Visualia Festivalu, spajajući najatraktivnije svjetlosne punktove u gradu. Trkači su mogli birati između 10-kilometarske i upola kraće staze. Dužom rutom trčalo se sve do velikog šijanskog rotora, koji je uz Svjetleće divove postao simbol Grada svjetla, pa nazad preko Rive, Foruma i Giardina trkači su zašli u samo srce grada – u Zerostrasse, podzemne tunele ispod Kaštela. Prije cilja u Areni još su prošli kroz omamljujući svjetlosni paviljon Deana Skire ‘Twisted’ koji je na Visualia Festivalu imao svoju pulsku premijeru.

Afterparty u Areni nastavljen je uz odabranu glazbenu selekciju, dok se dio publike odlučio s Carinskog gata uživati u valceru Svjetlećih divova Deana Skire, u predstavi naslovljenoj Vanity Valtz. I sve ostale svjetlosne instalacije raspoređene po starom gradu ispunile su ulice i trgove kasnonoćnim šetačima i znatiželjnicima.

Rezultati – 10 km (M):

 1. Petar Bratulić (Hrv) 33:04
 2. Robert Radojković  (Hrv) 34:54
 3. Toni Božac (Hrv) 36:03
 4. Tin Šošić (Hrv) 36:03
 5. Mark Trivanović (Hrv) 37:32

Rezultati – 10 km (Ž):

 1. Lara Comiotto (Ita) 40:39
 2. Vignandel Eva (Ita) 41:15
 3. Iva Tomic Smojver (Hrv) 42:56
 4. Veronika Erlić (Hrv) 45:16
 5. Dunja Percan (Hrv) 47:18

Rezultati – 5 km (M):

 1. Ante Živković  (Hrv) 18:06
 2. Bojan Dodić  (Hrv) 20:24
 3. Felix Buder  (Hrv) 20:24
 4. Luka Penić  (Hrv) 20:41
 5. Goran Rađenović  (Hrv) 20:44

Rezultati – 5 km (Ž):

 1. Valentina Vitasović (Hrv) 22:04
 2. Helena Gleđa  (Hrv) 22:35
 3. Sophie Weiler  (Hrv) 22:56
 4. Eva Retzlaff Pischova  (Njem) 23:37
 5. Leonarda Pavlin  (Hrv) 24:16

Foto Slaven Radolović

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top