Magazin Trčanje
Utrke10. izdanje Stonskog maratona obilježeno novim rekordom staze

10. izdanje Stonskog maratona obilježeno novim rekordom staze

Španjolac Antoni Puig Izquierdo novim je rekordom staze (3:21:02) obilježio 10. izdanje jednog od najljepših, ali i najtežih svjetskih utrka, Stonskog maratona. Pobjednica jubilarnog maratona koji prolazi veličanstvenim Stonskim zidinama, najvećim obrambenim zidinama nakon Kineskog zida, je Kata Lovas (4:46:50) iz Mađarske.

Atmosfera, ljudi, lokacija, organizacija, sve je odlično! Odlučio sam da ću ovamo dolaziti svake godine, svakako ću pokušati doći dogodine. Naravno da se nikad ne zna, ali zaista ću pokušat doći jer mi se sviđa apsolutno sve u ovoj utrci’, izjavio je sretni pobjednik Antoni Puig Izquierdo, dok je pobjednica Kata Lovas bila posebno oduševljena prirodom:

‘Jako sam sretna. Ovo je zaista jako dobra utrka, jako zanimljiva, ali i jako teška. Sve je bilo odlično, hvala organizacijskom timu, bili su savršeni! Priroda Pelješca je predivna, možete biti sretni što živite u ovako lijepoj zemlji’.

Ove godine izazov utrke koju trkači uglavnom proglašavaju najljepšom i najtežom koju su trčali, prihvatilo je 140 trkača iz čak 21 zemlje. Stonski maraton ne trči se zbog rekorda, jer njih je gotovo nemoguće postići na tako teškoj stazi, već zbog nezaboravnog doživljaja trčanja kroz tisućljetnu povijest i zamamnu ljepotu Pelješkog kraja. Možda je najbolje to opisao Englez Alan Young, maratonac koji je upravo Ston izabrao za svoj 100. maraton.

‘Ovo je jedna od težih utrka koju sam trčao, ali kada sam prije 7 godina počeo trčati maratone, znao sam da moja stota utrka mora biti nešto posebno. Stonski maraton je upravo to. Organizacija, staza, priroda, pogledi, spektakularni su. Svatko tko trči jednostavno mora doći ovamo’, izjavio je Young koji je svoju jubilarnu utrku istrčao s prigodnim startnim brojem 100, poklonom organizatora.

Osim Stonskih zidina koje su zaštitni znak ove utrke, trkači na maratonskoj stazi prolaze i kraj znamenite stonske solane, najstarije europske solane s kontinuiranom proizvodnjom soli još iz antičkog doba, te glasovitih farmi hvaljenih kamenica iz malostonskog zaljeva. Nije stoga čudno da je ovaj događaj lokalna zajednica s ponosom prihvatila i podržala kao jedinstvenu priliku promocije svog kraja.

‘Iz godine u godinu sve više trkača dolazi na našu utrku, a upravo taj spoj sporta i onoga što ovdje možemo ponuditi kao domaćin smatramo idealnim načinom predstavljanja naše destinacije’, izjavio je ponosni načelnik općine Ston, Vedran Antunica.

Rezultati – 4 km (M):

 1. Branimir Paškvan (Hrv) 19:56
 2. Ruđer Bošković (Hrv) 21:40
 3. Mario Vekić (Hrv) 23:27

Rezultati – 4 km (Ž):

 1. Tijana Turbić (Šve) 26:12
 2. Sara Bezinščak (Slo) 28:22
 3. Ana Car (Hrv) 30:23

Rezultati 15 km (M):

 1. Ian Halpin (VB) 1:04:55
 2. Nikola Oršulić (Hrv) 1:07:24
 3. Dino Belakušić (Hrv) 1:08:49

Rezultati – 15 km (Ž):

 1. Made Žeravica (Hrv) 1:26:46
 2. Helena Gawryluk (Polj) 1:27:43
 3. Caroline Berry (VB) 1:31:34

Rezultati – maraton (M):

 1. Antoni Puig Izquierdo (Špa) 3:21:02
 2. Zdravko Jadrijev (Hrv) 3:38:00
 3. Željko Bradarić (Hrv) 3:46:21

Rezultati – maraton (Ž):

 1. Kata Lovas (Mađ) 4:46:50
 2. Resia Swart (JAR) 5:00:55
 3. Tara Gaines (SAD) 5:07:33

Danijel Lacko

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top