Magazin Trčanje
TekstoviDijana Vetturelli: Trčanje i business ili kad kolege postaju prijatelji

Dijana Vetturelli: Trčanje i business ili kad kolege postaju prijatelji

U trećoj godini postojanja, utrka MAGENTA 1 B2B RUN postala je vodeći hrvatski poslovni event, jedna od tri najmasovnije utrke u Hrvatskoj i, sasvim sigurno, utrka koju pohodi najveći broj novih trkača. Utrka je to u kojoj zaposlenici zaboravljaju na svoje poslovne obveze i gdje kolege postaju prijatelji nastupajući za svoju kompaniju.

Dosad je održano osam utrka, po dvije u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a nastupajuća utrka u Zagrebu, 14. rujna okupit će impresivan broj od 4.500 trkača iz 250 kompanija. Kao i prošle godine, trčat će se na zagrebačkom Velesajmu, ali nešto drukčijom rutom.

O vrijednostima i važnosti ove utrke razgovarali smo s Dijanom Vetturelli, direktoricom konzultantske tvrtke VETTURELLI koja je inicirala ovaj trkački i poslovni projekt.

Na koji način ste pokrenuli utrku Magenta 1 B2B RUN, gdje se našli inspiraciju?

Prije dvije godine slavili smo 10. godišnjicu postojanja kompanije i dugo razmišljali na koji ćemo ju način obilježiti. Tražili smo alternativu klasičnom partijanju, koja će istovremeno na autentičan način prenijeti naše kompetencije u rušenju silosa i stvaranju pozitivne i poticajne korporativne kulture. Inspirirani snagom i veličinom J.P.Morgan Corporate Challengea koji se u Frankfurtu održava već 40 godina i okupi preko 70.000 zaposlenika, odlučili smo poslovnoj zajednici ponuditi poticajan alat za pokretanje međusobne komunikacije i izgradnju osjećaja zajedništva u vidu aktivnog After Work druženja – B2B RUN. Iako možda nije u duhu hrvatskog jezika odabrali smo ga jer je riječ o poslovnom događaju i jer je Vetturelli aktivan upravo u Business 2 Business sektoru. Želja nam je da Magenta 1 B2B RUN postane simbol dobre poslovne prakse čija su nastajanja usmjerena prema brizi za zaposlenike.

Po čemu se utrka razlikuje od ostalih natjecanja?

Kao što sam već spomenula, po svojim motivima i ciljevima Magenta 1 B2B RUN je drukčiji. U središtu nije samo natjecanje. Priča je puno šira. Prvo, komunikacija i aktivnosti počinju puno ranije te skoro tijekom cijele godine, a i poslije događaja potiču na međusobnu komunikaciju i timski rad. Tako se npr. kompanije imaju priliku aktivirati na društvenim mrežama prijavom na natjecanja „Kreatim“ i „Fotofiniš“ ili dobiti savjete kako da interno aktiviraju događaj. Drugo, na dan eventa sve su nam snage usmjerene prema jednom cilju – stvoriti atmosferu u kojoj se zaposlenici izvan radne okoline mogu povezati s kolegama iz svoje tvrtke i izgraditi zajednički duh koji će biti temelj za daljnje tvrtkine aktivnosti. Javilo nam se nekoliko kompanija kako bi se zahvalile na B2B-ju i izrazile zadovoljstvo što je upravo naša priča potaknula njihove zaposlenike da danas putuju diljem Hrvatske (a i šire) na brojne utrke – nije li to najautentičniji teambuilding? Kako bi utvrdili u kojoj mjeri utječemo na pozitivne promjene u poslovnoj zajednici s partnerima provodimo istraživanja čiji nas rezultati uvijek iznova iznenade – znamo da je Magenta 1 B2B RUN dobar, ali da je tako utjecajan me čini ponosnom.

Zašto je baš trčanje ono na što ste se koncentrirali?

Trčanje je inkluzivno, svatko može sudjelovati bez obzira koliko je brz. Ako netko želi trčati sam, može, ako se netko želi družiti za vrijeme trčanja i to može. Ekipni sportovi kao npr. nogomet su ekskluzivni, što znači kako samo 11 igrača igraju, a ostali su pasivni navijači. Na Magenta 1 B2B RUN svi su aktivni, a to se vidi i na atmosferi. Poseban je osjećaj kada vidite da najbrži zaposlenik iz kompanije čeka na cilju i bodri svoje kolege, koji možda nisu na vrhu fizičke spremnosti, ali su uspjeli istrčati 5 km.

U kojoj mjeri ovakvo natjecanje utječe na korporativnu kulturu?

Magenta 1 B2B RUN nije rješenje koje će poboljšati korporativnu kulturu nego je alat za tvrtke koji se može koristiti na različite načine. Npr. jedna brzorastuća tvrtka koristi Magenta 1 B2B RUN za uključivanje i bolje upoznavanje novih kolega, druga ga koristi za poticanje kreativnosti, npr. zajedničko osmišljavanje slogana i dizajna trkačkih majici, a nekolicina velikih kompanija B2B koristi kako bi se zaposlenici upoznali i družili s upravom u neformalnom okruženju u kojem razlike ne postoje na stazi. Da pitate partnere B2B-ja koji su prema svojoj strukturi i veličini posve različiti – GRAWE, Atlantic Grupu, 404 i Hrvatski Telekom – svaki će vam ispričati svoju jedinstvenu priču.

Što je ključno za uključivanje zaposlenika u utrku?

To je vrlo individualno i ovisi o strukturi tvrtke. Smatram da je u tom smislu ključna interna komunikacija i protok informacija, no još je bitnije da se oko Magenta 1 B2B RUN vrti jedna šira priča koju podržavaju uprave i povezana je s ciljevima kompanije. Nakon tri godine i osam B2B-ja, brojke vrlo jasno pokazuju kako timovi onih kompanija u kojima je i menadžment uključen rastu i kako pripreme startaju mjesecima prije samog događaja. Kapetani nas nerijetko s oduševljenjem zovu i javljaju kako su uspjeli aktivirati još veći broj kolega bez trkačkog iskustva. Pet kilometara je odlična duljina staze, ostvariva za svakog.

Na koji način uprave mogu potaknuti zaposlenike na tjelesne aktivnosti i što time dobivaju?

Prvo se mora vidjeti je li korporativna kultura takva da uprava može na autentičan način potaknuti zaposlenika na tjelesne aktivnosti. Ako uprava širi atmosferu straha i ako je tvrtka vođena na osnovi „radit ćete ono što ja želim“ tada i uvođenje tjelesne aktivnosti nema smisla. Zaposlenici jako dobro znaju prepoznati koje su aktivnosti autentične i utkane u DNA strukturu poduzeća, a koje su „make up“ mjera za uljepšavanje tvrtkinih izvještaja. Smatram kako je najbitnije da se takvim aktivnostima pokaže poštovanje prema zaposlenicima i komunicira željene promjene npr. da se objasni zašto se aktivnosti uvode i s kojom svrhom. Work-life balance je postao mantra velikog broja kompanija, no nerijetko se zaboravlja kako nije riječ o setu aktivnosti koje se uvode, već o mindsetu menadžmenta koji na svom primjeru mora živjeti tu mantru. Zabrinjavajuće je da se work-life balance gleda isključivo kroz dimenziju kretanja i prehrane, dok je u stvarnosti riječ o puno širem pojmu koji u sebi sadrži i mentalno zdravlje u kojem je ugodno okruženje i dobra komunikacija s kolegama bitan sastavni dio.

U tom smislu – što je Magenta 1 B2B RUN polučila na kraju svoje treće sezone?

Magenta 1 B2B RUN u jednom je trenutku dobio svoju dinamiku koja nikako nije bila dirigirana iz naših redova. Sudionici su postali glavni akteri i odredili smjer u kojem će se razvijati. Smatram da broj prijavljenih najbolje govori o uspjehu B2B-ja. Primjera radi, u u Splitu, Rijeci i Osijeku broj se udvostručio, a Zagrebu od 2015. do danas broj se učetverostručio, a govorimo o tisućama zaposlenika. Društvene mreže su pune komentara i slika, a tvrtke s ponosom šire informacije o njihovom sudjelovanju. Uzbuđenje i izražen osjećaj zajedništva koji se šire dali su kompanijama novi poticaj da promišljaju o nekim dodatnim HR aktivnostima što nas u Vetturelliju iznimno raduje i daje poticaj za godine koje su pred nama.

Razgovarao Bojan Mušćet

Hrvatski Telekom kao partner utrke

Od prve B2B RUN utrke, HT je prepoznao vrijednost aktiviranja zaposlenika i podržao sve napore da se poslovna zajednica digne na noge i to doslovno. Upravo stoga se uključio i u organizaciju utrke koja je ove godine brandirana kao Magenta 1 B2B RUN. Upravo zahvaljujući HT-u Magenta 1 B2B RUN u samo dvije godine pozicionirao se kao ključno događanje za hrvatske poslodavce. Kroz spoj sporta i ugodnog neformalnog druženja, ovo jedinstveno događanje pokazalo se kao iznimno učinkovit alat za povećanje zadovoljstva zaposlenika i poboljšanje organizacijske djelotvornosti.

 

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top