Magazin Trčanje
UtrkePulski trkački spektakl uz igru svjetla Visualia Festivala

Pulski trkački spektakl uz igru svjetla Visualia Festivala

Krajem rujna Pula će ljubiteljima trčanja ponuditi jedinstveni spektakl koji će objediniti trkačku utrku i festival svjetla. Riječ je o Pulskoj Xici i trodnevnom Visualia Festivalu koji će zaključiti svoj show svjetla upravo utrkom u središtu Pule.

Utrka kroz grad svjetla uključuje staze duge 5 i 10 kilometara, čime organizatori žele potaknuti uključivanje što većeg broja rekreativaca. Svim sudionicima Xica će pružiti jedinstven doživljaj trčanja kroz Pulu, upotpunjen noćnim vizurama grada i festivalskim identitetom. Start i cilj trke je u Areni, a obje rute prolaze uz najatraktivnije svjetlosne instalacije. Smisao ove utrke je da se Pula potvrdi kao grad svjetla, a trkači što neposrednije dožive sve potencijale Visualia Festivala.

O toj svojevrsnoj simbiozi rekreacije i umjetnosti te turističke ponude razgovarali smo sa Sanjom Cinkopan Korotaj, direktoricom Turističke zajednice grada Pule.

Pula je kratkom vremenu domaćin Ironmana i Pulske Xice, što znači da će u grad stići nekoliko tisuća novih gostiju – rekreativaca i njihovih obitelji/prijatelja. Kako grad Pula stoji sa smještajnim kapacitetima s obzirom na to da je u to vrijeme ionako aktualna postsezona tijekom koje imate priličan broj gostiju?
Pula ukupno raspolaže s kapacitetom od 23 tisuće smještajnih jedinica koje u postsezoni nisu još uvijek sve zauzete. Najveći dio kapaciteta čine privatni smještaj, zatim hoteli i apartmanska naselja, te kampovi. Upravo prve dvije kategorije su one koje se na takvim manifestacijama najviše rezerviraju i za sada još uvijek postoji dovoljno kapaciteta u posezoni koji mogu zadovoljiti obje manifestacije.

U kojoj mjeri Turistička zajednica Pule utječe na promociju rekreacije kao dijela opće turističke ponude i kakav je odaziv?
Turistička zajednica Pule s klasterom južne Istre koji okuplja turističke zajednice Medulina, Fažane, Marčane, Ližnjana, Vodnjana i Barbana, zajednički organiziraju i promoviraju rekreativne aktivnosti kao biciklijade Jug na dva kotača, trke do 8 kilometara Teći isti piti, te ostale manifestacije (biciklističke utrke, trčanje, treking…) koje samostalno svatko organizira. Upravo kroz te manje manifestacije želja nam je promovirati rekreativne aktivnosti i južnu Istru kao destinaciju prikladnu za razne vidove rekreacije.

Priča oko Visualia festivala je vrlo zanimljiva, pogotovo ako ju promatramo kroz prizmu dodatnog sadržaja Xice. U kojoj mjeri taj svjetlosni spektakl može postati određeni zaštitni znak Pule i veže li se isključivo uz Xicu ili i uz neke druge rekreativne aktivnosti u Puli?
Visualia je festival svjetla i novih tehnologija koji će se ove godine održati petu godinu za redom i kroz tih 5 godina posjetilo ga je preko 100 tisuća gostiju i građana, te je od samog početka jako dobro prihvaćen te je tako na neki način postao zaštitni znak Pule. Xica je noćna utrka od 10 kilometara koja će se održati treću godinu za redom i po prvi puta u sklopu Visualia festivala. Upravo svjetlo koje je prisutno i na noćnoj utrci i na festivalu je ono što je spojilo te dvije aktivnosti. Već prošle godine se Visualia uključila u organizaciju Xice s ponekom svojom instalacijom, a ove godine će to biti u sklopu festivala kada su sve instalacije postavljene po cijelome gradu. Vjerujem da je za sada jedino Xica rekreativna aktivnost koja će biti u sklopu Visualije, a u budućnosti možda se uklopi i još ponešto.

Razgovarao Neven Miladin

 

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top