Magazin Trčanje
VijestiJe li joga komplementarna aktivnost za trkače?

Je li joga komplementarna aktivnost za trkače?

Kao što sa svakim otrčanim kilometrom imate više iskustva i znanja o tome, tako i sa svakom vježbom joge kroz vrijeme možete razviti dublje razumijevanje i znanje o tome kako vaše tijelo funkcionira, što mu odgovara i na koji način

Nedavno sam upoznao mladića koji mi predočio sljedeću situaciju i svoju dilemu vezanu uz nju: bavi se jednim stilom joge koji je izvedbeno i estetski vrlo zahtjevan (velika važnost daje se apsolutnoj preciznosti pokreta i samog položaja). Da bi vježbač u tome uspio, potrebna je odlična motorička kontrola, određena jakost muskulature i vrlo razvijena gibljivost svih zglobova.

Problem nastaje jer naš prijatelj osjeća potrebu i želju za trčanjem, oblači tenisice i odlazi u prirodu te primjećuje da nakon trčanja osjeća smanjenu mogućnost pokretanja zglobova, pogotovo kukova… Upoznaje svog instruktora joge s tom situacijom i ta osoba se hvata za glavu govoreći da su joga i trčanje vrlo nekomplementarne aktivnosti.

Joga pokreće muskulaturu

Osobno se ne slažem s tom postavkom, ali ju razumijem jer sam na vlastitom tijelu osjetio kako mi je nakon trčanja smanjena gibljivost kukova i ramena. Kako onda riješiti taj problem?

Predlažem da prvo odredite što je vaša primarna aktivnost: trčanje ili joga? I što god to bilo, onda ovu drugu aktivnost počnite upražnjavati na način koji će popunjavati deficite primarne aktivnosti.

Primjerice, pasionirani ste trkač i postajete svjesni da vam je potrebna veća gibljivost i odlučujete se da ćete probati vježbati jogu… Predlažem da potražite stil joge koji ne stavlja razgibanost kukova u prvi plan, nego pristupa vježbanju kroz puno disanja i postupne mobilizacije svih zglobnih sustava. Krenite korak po korak, kao što ste u trčanju svladavali kilometar po kilometar.

Sportsku ambiciju uspješnosti ostavite ispred vrata dvorane u kojoj ćete vježbati jogu i pokušajte pristupiti toj aktivnosti kao vašem ulogu u prevenciju mogućih trkačkih ozljeda, upotpunjavanju i razvijanju vaših disajnih sposobnosti, učvršćivanju unutarnjeg fokusa i postupnom razgibavanju. Kako je trčanje 99 posto pravocrtno gibanje, blage i nenasilne vježbe joge pokrenut će vašu muskulaturu u svim smjerovima, te će prije ili kasnije rezultirati većom lakoćom u trčanju, prvenstveno u dužini koraka i u osjećaju bolje opskrbljenosti kisikom.

Sposobnost, volja i želja, znanje

Joga filozofija često govori o tri principa bez kojih je gotovo nemoguće ili vrlo teško polučiti uspjeh u bilo kojoj našoj aktivnosti. Prvi od njih je uopće sposobnost da nešto radite, drugi je naša volja i želja, a treći princip je znanje kako to raditi da bi naša aktivnost urodila željenim plodom. Kao što sa svakim otrčanim kilometrom imate više iskustva i znanja o tome, tako i sa svakom vježbom joge kroz vrijeme možete razviti dublje razumijevanje i znanje o tome kako vaše tijelo funkcionira, što mu odgovara i na koji način.

Govind Puri

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top