Magazin Trčanje
UtrkeSarajevski festival trčanja koji ne smijete propustiti

Sarajevski festival trčanja koji ne smijete propustiti

Ako se još niste odlučili gdje proslaviti jesenske trkačke blagdane, Sarajevo je odlična ideja! Coca-Cola Sarajevo polumaraton se održava 17. rujna i jedna je od najšarmantnijih trka u regiji. Organizator trke, Udruženje Marathon svake godine priprema nova iznenađenja i dodatne sadržaje, pa izuzetak nije ni jedanaesto izdanje najstarije dugoprugaške trke u Bosni i Hercegovini.

Trčanje u ovoj zemlji je u protekle dvije godine doživjelo procvat o čemu govori i podatak da je u prvih sedam mjeseci  2017. godine organizirano više od deset utrka, od čega čak tri polumaratona, a do u nazad tri godine, Coca-Cola Sarajevo polumaraton bila je jedina trka masovnog karaktera.

Kruna trkačke sezone u BiH tradicionalno je Coca-Cola Sarajevo polumaraton, koji iz godine u godinu okuplja veliki broj trkača iz regije, ali i onih koji dolaze iz brojnih europskih i svjetskih zemalja. Podaci organizatora kazuju da ako ste došli trčati jednom, prema ukupnim statistikama, velika vjerojatnost je da ćete se vratiti i trčati ponovo. Što čini ovu trku jedinstvenom, pokazat ćemo u sljedećim recima.

Zanimljiva staza

Čak i ako imate skromno trkačko iskustvo, vjerojatno vam je poznat koncept polumaratonske staze koja nosi naziv određenog grada međutim najmanje polovinu polumaratonske (ili maratonske) rute provedete razgledajući predgrađa i/ili trčeći tranzitnim, magistralnim i drugim cestama. E pa sarajevski polumaraton je jedan od onih koji se može pohvaliti stazom koja cijelo vrijeme vodi središtem grada i to kroz njegove najljepše dijelove. Za 21 K je svojevrsna vremenska mašina jer trkače vodi pored najljepših građevina iz osmanskog perioda kao što su Sebilj, poznati kameni most Kozija ćuprija do kojeg vodi najstarije šetalište u gradu – Dariva, potom Vijećnica koja je sagrađena za vrijeme Austro-ugarske, proći ćete i pored Principovog mosta, mjesta na kojem je počeo Prvi svjetski rat, a onda i pored Vječne vatre, nakon što istrčite krug na Stadionu Koševo na kojem je 1984. godine gorio olimpijski plamen.

Možda će vas najviše očarati hlad lipa Vilsonovog šetališta, jedinog drvoreda koji je preživio opsadu grada 90-tih. Jesen na Vilsonovom, pored Miljacke, je nesumnjivo jedan od najljepših dijelova rute. Staza je uglavnom ravna sa zanimljivim usponima na početku i na posljednjoj trećini trke…ipak se nalazimo u gradu u kojem ćete i na nekim semaforima morati povući ručnu kočnicu. Trka ima službeni AIMS certifikat, tako da ako imate cilj da oborite svjetski rekord, Sarajevo ispunjava sve uvijete za taj pothvat!

Povoljna startnina

Do 1. rujna možete trčati za 50 KM (cca 25 €) što je povoljna cijena za odlično raspoređene okrepe s vodom, voćem i energetskim pićima duž staze, medalja koja je uvijek inspirirana bogatim kulturnim naslijeđem BiH, startni paket u kojem su se prošle godine nalazile čak dvije polumaratonske majice uz kupone, čokoladice, popuste za sportske podavaonice, a svake godine organizatori spreme barem jedno novo iznenađenje. Ako dolazite u grupi od 10 trkača i više, možete trčati za 35 KM po trkaču (cca 17 €).

Nakon 1. rujna startnina poskupljuje na 90 KM (cca 45 €), zato brže-bolje rezervirajte svoj startni broj.

Ako dolazite u pratnji koja ne trči polumaraton ili ste vi sami raspoloženi za kraći pothvat, isti dan se usporedno održavaju tri trke: G-Drive štafetni polumaraton za tim od 3 trkača ili trkačice, Novo Nordisk trka/šetnja zadovoljstva duga 4 kilometra, te Zmajzi dječja trka na 400 metara za sve djevojčice i dječake godišta 2003. i mlađe.

Ako odlučite posjetiti Sarajevo sedam dana ranije, možete ispratiti i održavanje simpatične utrke Djevojke na trčanju koja se održava 10. rujna Vilsonom šetalištu i na 3,5 K svim pripadnicama ženskog spola nudi odličnu zabavu i druženje. Taj svojevrsni festival trčanja je odlična prilika za zabavu i dobar trkački provod.

Društveno-odgovorni karakter utrke

Coca-Cola Sarajevo polumaraton inicira i podržava brojne humanitarne i ekološke inicijative čiji se broj iz godine u godinu povećava. Dosadašnji rekord je prikupljenih 20.000 KM (cca 10.000 €) za različite projekte: djecu oboljelu od raka, obrazovanje mladih, djecu bez roditeljskog staranja i brojne druge inicijative za koje su trkači prodavali svoje kilometre. Trka se svake godine održava treću nedjelju u rujnu kako bi se i obilježio Svjetski dan bez automobila i podigla svijest o zagađenju zraka i okoliša. I ove kao i prošle godine manifestacija ima inkluzivni karakter te podržava trkače s posebnim potrebama.

Sarajevo nije poznato samo po odličnim ćevapima i pljeskavicama, nego i odličnim pitama s mesom, zeljem, sirom koji se odlično slažu s raznim ukusnim mliječnim proizvodima. Svakako nemojte propustiti da obiđete tradicionalne aščinice koje nude ukusna jela „na žlicu“, a sve to možete priuštiti za nekih 7 KM po porciji (cca 3,5 €).

To su samo neki od brojnih razloga zašto preporučujemo Coca-Cola Sarajevo polumaraton i nadamo se da se vidimo na stazi 17. rujna u 9 sati.

Selma Mameledžija

 

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top