Magazin Trčanje
UtrkeAlen Paliska: 100 milja Istre će i bez novca HTZ-a napraviti novi iskorak u kvaliteti

Alen Paliska: 100 milja Istre će i bez novca HTZ-a napraviti novi iskorak u kvaliteti

Kvantiteta i kvaliteta, to su dvije ključne riječi kad je u pitanju profesionalno i rekreativno trčanje u Hrvatskoj. Jasno, pritom mislimo na utrke izvan stadiona i sportskih dvorana, na onu vrstu trčanja koju ljubitelji rekreacije prakticiraju svaki dan na treninzima i najčešće vikendom na cestovnim utrkama, Trailu i trekingu. Kvantiteta je važna jer je ponuda zaista fantastična, ne samo jer se u prosjeku svaki vikend nudi nekoliko utrka različitih dionica, nego i zato što se one razlikuju po vrsti, brojnosti natjecatelja i u konačnici – težini. Ta kvantiteta iznjedrila je kvalitetu, pa u Hrvatskoj postoji nekoliko utrka koje odskaču po kvaliteti organizacije i međunarodnoj verifikaciji onoga što su organizacijski timovi smislili i pripremili.

Svakako jedna od najboljih i najpoznatijih takvih utrka je 100 milja Istre koja je u samo nekoliko godina dostigla kultni status kod trkača, a organizatori veliko poštovanje međunarodne trkačke zajednice. Uostalom, 100 milja Istre je jedna od samo 22 utrke na svijetu koje čine Ultra Trail World Tour. Već samo to dovoljno govori o vrijednosti tog natjecanja.

Alen Paliska predvodi tim ljudi koji pripremaju 100 milja Istre i predano na organizaciji rade 365 dana u godini. S obzirom na to da su prijave za utrku 2018. godine otvorene prvog dana kolovoza, popričali smo s njim o očekivanjima, idejama, novostima, pa i razočaranjima koja su katkad neizbježna u provedbi tako velikog i važnog projekta.

Ima li kakvih promjena vezanih uz status 100 milja Istre u Ultra Trail World Touru?
Nema, i sljedeće godine smo u UTWT-u, kategorija Challenger, ali je plan da za 2019. uđemo u kategoriju Pro koja nosi nešto više bodova natjecateljima pa je samim tim i puno zanimljivija. Međutim, nije to presudno, naši motivi dolaska su potpuno drugačiji od ostalih utrka i upravo je to sjajno u UTWT-u, što se nudi sve, za svakog ponešto. Ove smo se godine odlučili na promjenu dijela RED i BLUE staza i to na dijelu između starta u Labinu i Orljaka, staza će biti daleko atraktivnija i vjerojatno brža tako da očekujemo probijanje ovogodišnjeg rekorda Dylana Bowmana. Izmijenili smo oko 20 kilometara staze i dodali neke dionice s legendarnog prvog izdanja.

Prijave za utrku koja je na rasporedu početkom travnja iduće godine otvorene su 1. kolovoza. Kakva su očekivanja, postoje li projekcije kad bi se moglo popuniti svih 2.000 startnih mjesta?
Prijave smo otvorili 1. kolovoza točno u ponoć i bit će otvorene do 28. veljače 2018. ako se do tad ne popune slobodna mjesta (RED 600, BLUE 500, GREEN 500 i YELLOW 400). Znači, na raspolaganju je 2.000 startnih brojeva, nadamo se do Nove godine popuniti sve kapacitete. Zanimljivo je da se u prvih 20 sati prijava na utrke prijavilo više od 140 natjecatelja iz 20 država s četiri kontinenta čime smo jako zadovoljni. Utrka će se sljedeće godine održati od 6. do 8 travnja, a cijela manifestacija počinje u četvrtak, 5. travnja otvorenjem Expo-a u Umagu. Koristim prigodu da pozovem sve domaće trkače da se prijave na vrijeme jer će se, pogotovo na kraćim utrkama, tražiti broj više.

Uvijek naglašavate ulogu volontera i oni su se dosad pokazali kao izuzetno vrijedni dio organizacijskog tima.
Točno. I dalje ciljamo na oko 400 volontera koji će se brinuti da utrka prođe u najboljem redu. Lani smo imali volontere iz desetak zemalja, sigurni smo da ćemo i sljedeće godine imati jaku internacionalnu ekipu na prijavama, okrjepama i stazi.

Bez partnera i sponzora nema ni kvalitetne organizacije…
Što se partnera tiče, Compressport i Salomon ostaju kao tehnički partneri, a u suradnji s Compressportom razvijamo potpuno novu seriju kompresijskih proizvoda iz limitirane ‘100 Miles of Istria’ serije. Nešto od tih proizvoda će se naći i u startnim paketima koji su tradicionalno vrlo bogati i korisni, a ostatak će se moći kupiti u pretprodaji što je novina za sljedeće izdanje utrke.

Nažalost, postoje i loše vijesti, itekako razočaravajuće, kad je u pitanju financijska konstrukcija utrke, zar ne?
Da ne bude sve sjajno, potrudila se Hrvatska turistička zajednica koja je i ove godine odlučila zakinuti sufinanciranje utrci što samo pokazuje da se javni novac dijeli na osnovu odluke potpuno nestručnih osoba. Zaista je teško razumjeti da manifestacija koja je ove godine okupila 1.500 natjecatelja iz 37 država, ostvarila oko 5.000 noćenja u travnju te generirala potrošnju od oko milijun Eura, nije dobila potporu turističke vrhuške. Nadamo se da će sljedeće godine ispraviti ovu veliku nepravdu.

Neven Miladin
Foto Dejan Hren

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top