Magazin Trčanje
UtrkePulska Xica se ove godine trči uz čarobni Visualia festival svjetla

Pulska Xica se ove godine trči uz čarobni Visualia festival svjetla

U četvrtak su u Zagrebu prestavljene manifestacije Visualia Festival i cestovna utrka Xica. Visualia je prvi i najveći festival svjetla u Hrvatskoj. Udruga Sonitus iz Pule osmislila je i provodi cjelogodišnji program, a djeluje u suradnji s Turističkom zajednicom grada Pule. Visualia je 2013. godine započela tradiciju održivog prezentiranja suvremenih radova na području audiovizualne umjetnosti i novih tehnologija te se titulira prvim festivalom svjetla u Hrvatskoj. Jedan je to od najbrže rastućih festivala, a ove godine slavi svoj peti jubilej. Visualia nudi inovativne sadržaje, a svaka nova edicija donosi sve veći broj domaćih i stranih umjetnika koji se predstavljaju svojim najnovijim kreacijama.

Posebnost ovogodišnjeg izdanja Visualia Festivala je održavanje svjetlosne noćne utrke Xice koja će 23. rujna premijerno zatvoriti trodnevno festivalsko događanje.

Utrka kroz grad svjetla uključuje staze duge pet i deset kilometara, čime organizatori žele potaknuti uključivanje što većeg broja rekreativaca. Svim sudionicima Xica će pružiti jedinstven doživljaj trčanja kroz Pulu, upotpunjen noćnim vizurama grada i festivalskim identitetom. Start i cilj trke je u Areni, a obje rute prolaze uz najatraktivnije svjetlosne instalacije.

Pulska Xica 2017. :: Trailer from Goran Razic on Vimeo.

‘Xica se podiže na još atraktivniju razinu jer će Pula biti doslovno čarobna, osvijetljena brojnim svjetlosnim instalacijama, a novost je i obilazak osvijetljenog rotora u Šijani’, kazala je direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

Među brojnim partnerima podršku manifestaciji tradicionalno pruža i Grad Pula jer pulska Xica i Visualia Festival pridonose pomicanju granica, spajajući naizgled nespojivo – sport i umjetnost, otvarajući tako nove prostore za naše mlade kreativce čime se obogaćuje i turistička ponuda grada te privlače gosti i nakon špice turističke sezone.

Erik Lukšić, uz Turističku zajednicu, suorganizator sportske utrke, istaknuo je da je upravo smisao ove utrke da se Pula potvrdi kao grad svjetla, a trkači što neposrednije dožive sve potencijale Visualia Festivala.

Ispred Arene prvo će startati sudionici utrke na pet kilometara, potom oni koji izaberu dvostruko dužu, 10-kilometarsku stazu kroz grad. Potonji idu do svjetlosne instalacije na velikom rotoru na Šijani, nazad preko Rive, uz Aci marinu i ulaz u brodogradilište Uljanik gdje su dizalice – Svjetleći divovi u prvom planu, pa preko Foruma do Pošte i INK-a, skreću na Giardine te se preko podzemnih tunela ispod Kaštela – Zerostrasse vraćaju nazad u Arenu gdje se oko 22 sata planira podjela nagrada najbolje plasiranim trkačima.

Utrkom će se zaokružiti cijeli grad, a mjesta ima za tisuću, možda i više sudionika, dvostruko više nego lani. Lukšić je odaslao poruku za sve ljubitelje trčanja: ‘Neka se nitko ne naljuti među organizatorima utrka, ali ova će biti najspektakularnija trka ikada istrčana na hrvatskim prostorima. Nadam se da će brojni trkači i rekreativci odlučiti taj dan biti u Puli i trčati pulsku Xicu’.

Partnerima iz prijašnjih godina – Run Croatiji i Arenaturistu, sada se pridružio i Grawe Hrvatska s inicijativom PoKRENI u sklopu koje su pozvani svi trkači da prihvate izazov i dobrom voljom, pozitivnom energijom i motivacijskim pristupom pokrenu oko sebe što više ljudi kako bi što prije stigli do cilja, a cilj je 100 tisuća pretrčanih kilometara koji se pretvaraju u donaciju od 50 tisuća kuna za udrugu Veliko srce malom srcu koja okuplja liječnike, zdravstveno osoblje i roditelje djece sa srčanim oboljenjima.

‘Izazov je postavljen, ovogodišnji cilj bio je dostići 100.000 pretrčanih kilometara, a već smo dostigli 187.500 kilometara, što je daleko nadmašilo naša očekivanja. Prošle godine cilj nam je bio dvostruko manji, 50.000 kilometara’, naglasila je Sanja Gržetić, voditeljica Odjela za korporativne komunikacije i marketing u Grawe Hrvatska.

Dakle, donacija od 50.000 kuna udruzi Veliko srce malom srcu već je osigurana i bit će im uručena na Grawe Noćnom maratonu koji se održava 26. kolovoza. Bez obzira na to, oni i dalje pozivaju ljude da se uključe i daruju svoje prijeđene kilometre za djecu iz Udruge, dajući im tako podršku ali i šireći svijest o potrebi odgovarajuće skrbi za djecu rođenu sa srčanim manama. Grawe već treću godinu za redom svojom inicijativom PoKRENI nastoji promovirati i širiti zdrave životne navike, u ovom slučaju fizičku aktivnost kroz trčanja za koje ne treba ni članarina, ni dvorana, ni ikakva posebna oprema (osim kvalitetnih tenisica) jer trčati se može bilo kad i bilo gdje, a ima višestruke pozitivne učinke na zdravlje.

‘Mi kao osiguravajuće društvo, osim što vodimo računa o vrijednostima naših osiguranika, želimo biti pokretač pozitivnih promjena u zajednici. Zato je i nastala inicijativa PoKRENI. A dobrotvorna nota kroz donacije udrugama koje brinu o potrebama djece doprinos je zajednici u kojoj postojimo i poslujemo. Više od 10 posto naših zaposlenika uključilo se u internu akciju, prikupljamo 25.000 kilometara i kada to dostignemo, osigurat ćemo dodatnih 50.000 kuna za udrugu Veliko srce malom srcu’, dodala je Gržetić.

Berislav Sokač iz Run Croatia naglašava da se u nešto manje od dvije godine Run Croatia brend pozicionirao u sam vrh sportsko-zabavnih i rekreativnih manifestacija u regiji. Utrke koje je osmislio i realizirao tim Run Croatije donose dodatnu vrijednost sponzorima, lokalititema na kojima se organiziraju te trkačima budući da je na ovim utrkama edukacija o lokalitetu primarna. Run Croatia zajedno s lokalnim autoritetima sudjeluje u osmišljavanju paketa koji trkačima donosi iskustvo kulturne i gastronomske ponude područja na kojem se održava utrka.

‘Run Croatia je u manje od dvije godine od ideje prerasla u nacionalni projekt koji kroz pozitivnu energiju trčanja promiče ljepote naše domovine, pridonosi pokretanju lokalnih ekonomskih procesa na cjelogodišnjoj razini te pozitivno utječe na zdravstveno stanje društva u cjelini’, istaknuo je Sokač.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top