Magazin Trčanje
UtrkeJanković: Međimurje će početkom rujna biti regionalno središte ultramaratonaca

Janković: Međimurje će početkom rujna biti regionalno središte ultramaratonaca

Malo koji sport u Hrvatskoj ima toliko velikih uspjeha na svjetskoj sceni kakve su dosad ostvarile domaće trkačice u disciplini ultramaratona. Unazad dvije, tri godine djevojke su osvajale pojedinačne i ekipne medalje na 100 kilometara u nizozemskom Winschotenu i španjolskom Los Alcazaresu, ali i slične uspjehe na upola kraćoj dionici na Svjetskim prvenstvima koja su unazad dvije godine održavana u Dohi. Kad se tomu pridodaju super rezultati ostvareni na svjetski poznatoj utrci 100 km Dell Passatore, na kojoj su Nikolina Šustić i Marija Vrajić nekoliko puta pobjeđivale, a Antonija Orlić i Veronika Jurišić se također penjale na pobjedničko postolje (samo na malo niže stepenice), jasno je koliki je potencijal naših ultrašica. Tu je i utrka na 24 sata na kojoj su, pogotovo ekipno, naše djevojke u pravilu ostvarivale odlične uspjehe.

Stoga je prošlogodišnje pokretanje utrke na 100 kilometara u Sv. Martinu na Muri posve logičan slijed ponude ultramaratonskih duljina domaćim trkačkim profesionalcima i rekreativcima, a ovogodišnja utrka, koja je na rasporedu 9. rujna sa startom u 8 sati, svojevrsna provjera za jedno veliko natjecanje koje će se u Hrvatskoj održati iduće godine.

‘Cestovna utrka na 100 kilometara je jedna od službenih disciplina pod pokroviteljstvom Svjetske atletske federacije te se redovito održavaju nacionalna, kontinentalna i svjetska prvenstva u toj disciplini u organizaciji Međunarodne asocijacije ultratrkača. Do sada se kod nas stotka održavala u sklopu ultramaratona Forrest Gump u nekoliko navrata i Cro100 2017. Prošle godine krenuli smo s utrkom s jednim od ciljeva dobivanja domaćinstva Svjetskog prvenstva na 100 kilometara 2018. godine, pa ovogodišnju utrku možemo smatrati generalnom probom za to veliko natjecanje’, kazao nam je Dragan Janković, inicijator i glavni organizator utrke.

Cijeli projekt Cro100 nastao je u na inicijativu Atletskog kluba Sljeme kao nositelja domaćeg ultramaratonskog trčanja, te u suradnji s Life Class Termama Sv. Martin čiji je položaj gotovo idealan za dodatnu popularizaciju ultramaratonskog trčanja. Naime, osim fantastične prirode i uvjeta za trčanje i rekreaciju, Sv. Martin na Muri nalazi se tek nekoliko kilometara od Slovenije, tek 20-tak kilometara od mađarske granice, a i Austrija nije daleko, pa je i mogućnost dolaska ultraša iz tih zemalja vrlo velika. Što više natjecatelja, to je bolja fešta, zar ne!

Ovogodišnja posebna zanimljivost je odluka organizatora da omogući totalnim rekreativcima nastup na velikoj i vrlo značajnoj utrci u kojoj je konačni cilj dostići troznamenkasti broj kilometara. Dakle, osim klasičnih trasa od 100 i 50 kilometara, tu je i staza od 25 kilometara koju može proći svaki prosječni polumaratonac, te štafetna utrka koja će definitivno zagolicati maštu trkača.

PREPORUKA  Veronika, Antonija i Paula spremne za legendarni Spartathlon

Naime, za razliku od štafetnih utrka na maratonima kad trče tri ili četiri trkača, ova na 100 kilometara ima malo drugačije pravilo: u štafeti mora biti najmanje dva trkača, a najviše – 20. I nije važno koliko tko trči, nego samo da se trkači izmjenjuju na isteku punog kruga. S obzirom na to da je jedan krug dužine 5 kilometara, jasno je da će brojni rekreativci prihvatiti ideju da, makar u štafeti, sudjeluju u svladavanju 100 kilometara staze. Malo je trkača koji se mogu pohvaliti da su na bilo koji način sudjelovali i stigli do cilja na tako velikoj udaljenosti.

‘Trkača koji mogu otrčati 100 kilometara ima malo u Hrvatskoj, pa ako je utrka na 50 kilometara svojevrsni uvod u svijet ultramaratona, ove kraće dionice, 25 kilometara i štafeta, su idealne za rekreativce i popularizaciju ultramaratonskog trčanja kod nas’, naglasio je Janković i za kraj dodao:

‘Konačni cilj projekta je dobivanje organizacije Svjetskog prvenstva na 100 km 2018. godine, pa će povodom toga ove godine utrku posjetiti Paco Rico, delegat i član izvršnog odbora Svjetske ultramaratonske organizacije’.

Neven Miladin
Foto Zoran Kos

leave a reply

Kontakt

Magazin TRČANJE

Gajeva 1 (Hotel Dubrovnik), Zagreb

01/4666083

eu.media.marketing@gmail.com

Impresum

Nakladnik:
Europa Media Marketing
Glavni urednik:
Neven Miladin
Marketing:
Sanja Miladin 091/9730656
Valentina Đureković Sertić 091/7884194
CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top