Magazin Trčanje
TekstoviSeks i trčanje

Seks i trčanje

Da imam sto eura, kladio bi se u njih da je prvo što ste vidjeli kada ste otvorili ovu stranicu upravo ovaj naslov. To je tako, seks prodaje, rekli su stari i mudri (valjda Grci, oni su bili pametni), a ja bih komotno mogao sada, kada sam vam uhvatio pažnju, tekst nastaviti o utjecaju špek fileka na performanse ultramaratonaca… ali neću, bit ću fer i držat ću se teme (mada tekst o špek filekima uopće nije loša ideja za jedan od budućih brojeva).

Sjećam se, bilo je to davno, prije našeg prvog polumaratona kada smo u inboxe dobili uputu velikog vođe Jankovića o tome kako se ponašati i što raditi dan prije utrke.

‘Pijte puno vode, odmarajte i navečer pojedite umjereni ugljikohidratni obrok’, napisao je on između ostalog u tom mailu. I onda na kraju dodao rečenicu koja će vremenom postati legendarna: ‘Nemojte tulumariti, a u krevet odite rano… i to po mogućnosti sami’.

Naravno, možete samo pretpostaviti što je bila tema razgovora jutro prije utrke jer, zamisli užasa, neki se nisu toga držali i večer prije su nezasitno konzumirali svoj brak/odnos sa svojom boljom polovicom, ne vodeći računa o tome koliko će to danas utjecati na njihove performanse.

Od tada pa do danas, priče o utjecaju seksa večer prije neke važne utrke ili dugačkog treninga ne prestaju biti temom kontroverznih pričica i komentara – dok se neki kunu da im to daje dodatnu energiju, mnogi se žale da se zbog navedenih aktivnosti osjećaju kao prebijena mačka. Naravno, i sama kvaliteta/kvantiteta međuplahtnih aktivnosti uvelike utječe na to kako ćete se probuditi jutro kasnije – ako kvalitetnim seksom smatrate 4 minute aktivnosti od kojih prve dvije spadaju u predigru a zadnja u ispričavanje („znaš, ovo mi se inače ne događa“) onda je za povjerovati da ćete sljedeće jutro biti čili kao ptičica. No ako ste se bacili u proučavanje Kamasutre i počinjete prakticirati Stingove naputke o mnogosatnim natezanjima, vrlo malo je vjerojatno da ćete sutrašnjih 20 kilometara odraditi bez po muke.

Ali nije ni tu kraj. Kaže stara narodna da žene od seksa večer prije utrke imaju pozitivan učinak na performanse sljedeći dan, dok na muške to djeluje upravo suprotno. Na žalost svih onih koji ovu tezu podržavaju, niti jedna znanstvena studija to nije niti dokazala niti opovrgnula – sve su to priče i pričice koje uvelike imaju veze s tim koliko, kako i s kim a ne s tim jeste li muško, žensko ili još uvijek to morate definirati.

No ljudi kao ljudi, kada se za nešto uhvate onda to i ne puštaju, tako da postoji čitava četa pobornika ove zadnje teorije o tome da žene ubiru maksimalnu korist pri konzumiranju seksa prije utrke na uštrb jadnih muškića… i u to toliko vjeruju da se čak razvila i posebna vrsta „trkačkog uleta“:

‘E, znam da smo mi samo frendovi ali možemo samo jednom, onako… ne zbog mene, to će loše utjecati na moj rezultat… ja bi to učinio zbog tebe… žrtvovao bi se’.

Do danas nisam upoznao niti jednog muškog kojem je navedena taktika uspjela, no neka vas to ne sprječava u pokušavanju – jednom mora… a možda baš vi budete te sreće.

Siniša Mareković

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top