Magazin Trčanje
TekstoviTrčanje s poslasticom u džepu

Trčanje s poslasticom u džepu

Brojni rekreativci, umjesto ljudskog društva, sve češće za partnere tijekom treninga biraju kućne ljubimce (naravno, pritom mislimo isključivo na pse). Razloga za to ima puno, od činjenice da ih njihova četveronožna dlakava maza ohrabruje i motivira da idu dalje pa i onda kad misle da više ne mogu, do ideje o dodatnom zbližavanju čovjeka i psa, što na ljude ima određeni terapeutski učinak, a na pse dresurni.

Psi su nam zaista dostojan sparing partner, njihova kondicija i snaga najčešće su puno bolje od naših, oni zajedničko trčanje shvaćaju kao igru i zabavu, pa su time i podložniji izvršavanju zapovjedi koje im svakodnevno dajemo. No trčanje sa psom nije baš tako lako kako se isprva čini. Osim što pas mora biti tjelesno sposoban otrčati zadanu rutu, a to ovisi ponajprije o njegovim tjelesnim kapacitetima, mora biti i zdrav, te naviknut na trčanje na uzici. Zašto na uzici? Zato što hrvatski zakon ne dopušta puštanje pasa na ulicama i u parkovima, osim ako to nisu specijalizirana mjesta poput psećih parkova.

I psi imaju alergije

Psi, bez obzira na svoju veličinu, najčešće imaju bolju kondiciju od ljudi, pogotovo kad su u pitanju početnici, no ako se odlučite na takav pristup treninzima svakako provjerite kakvo je tjelesno stanje vašeg psa. Veterinarima neće trebati puno vremena za procjenu mogućnosti vašeg psa, a njemu to doslovce može spasiti život. Pretilost, alergije, dob i opće tjelesne mogućnosti samo su neki od parametara koje morate uzeti u obzir ako želite trčati sa svojim psom.

Više-manje sve srednje i velike pasmine su fizički izdržljive i mogu pretrčati impozantan broj kilometara, pa se nemojte čuditi ako će vas na kraju treninga i dalje vući na uzici. Primjerice, neki psi mogu pretrčati i do 100 kilometara bez pauze i velikog napora, no veterinari općenito ne preporučuju trčanje dulje od 30 minuta, tek u određenim slučajevima 70 minuta. Ipak, bez obzira na mogućnosti vašeg dlakavca pazite da tempo trčanja prilagodite svojim očekivanjima i mogućnostima. Pas će bez problema pratiti vaš tempo, radite li kratke sprinteve tijekom trčanja ili tek koristite jednolični ritam, pas će to odraditi baš kao i vi.

Obostrano zadovoljstvo

Veterinari savjetuju i da sa psima ne trčite po asfaltu, nego po mekanijem terenu zbog mogućih ozljeda šapica, a obavezno uz sebe nosite i vodu koju psu na kraju treninga možete dati i s dlana. Tijekom treninga obraćajte pažnju na psa i ako primijetiti preveliku zadihanost, pjenu na ustima ili usporavanje, stanite, provjerite kako je psu i nastavite tek onda kad ste sigurni da vaš pas ima dovoljno energije za završetak vaše rute. Svakako savjetujemo da psa ne vodite na elastičnim uzicama, nego na kraćim kako bi trčao uz vas i koncentrirao se na vaše korake, a ne na okolinu.

I na kraju, pripazite da u džepu imate omiljenu pseću poslasticu kojom ćete nagraditi vašeg vjernog ljubimca na kraju treninga. Osvježite ga vodom i dajte mu nagradu, to će vam itekako pomoći da se ubuduće još bolje osjećate trčeći uz svog psa. Naime, kad se pas navikne na nagradu nakon zapovjedi ili u ovom slučaju treninga, on će biti i podložniji trčanju uz vas i radit će to s više zadovoljstva. U konačnici, smisao zajedničkog trčanja je upravo obostrano zadovoljstvo, zar ne.

Neven Miladin

 

Ćera, sunce i trčanje

Aljaska malamutica Ćera jedna je od najpoznatijih četveronožnih ljubimica koje viđamo na mjestima za trkačke treninge u Zagrebu. Zoran Kos i njegova supruga Danijela redovito ju vode na istrčavanje, pazeći pritom da uvijek ima u blizini mjesto za osvježenje. Po ljetnim vrućinama to je ključno za trčanje sa psima.

‘Poznato je da je Aljaski malamut jedna od najstarijih pasmina, među prvima koja se zbližila s čovjekom. To su radni psi, čim vise tereta vuku, to više uživaju. Specifični su po tome što imaju debelu i gustu poddlaku koja im za vrijeme ljetnih vrućina ipak malo regulira temperaturu. Preko ljeta odrađujemo s njom treninge tri puta tjedno i to u jutarnjim satima ili kasno navečer kad je temperatura ugodnija. Svakako vodimo računa da smo ili pored rijeke, na Savskom nasipu ili Jarunu, jer u jednom trenutku pas traži osvježenje. Baš poput nas dok trčimo po suncu, i psima treba okrjepa. Najdraže joj je trčanje u vrijeme održavanja lige Puntijarke jer zna da je potok Bliznec pravo osvježenje za nju. Uglavnom, u vrijeme ljetnih vrućina, ipak malo smanjimo intenzitet treninga s njom’, rekao nam je Zoran.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top