Magazin Trčanje
TekstoviOd škole do Akademije u Slavonskom Brodu

Od škole do Akademije u Slavonskom Brodu

Škola trčanja Slavonski Brod projekt je koji je započeo početkom travnja prošle godine s prvom generacijom polaznika. U početku je školu upisalo 40 polaznika koji su bili podijeljeni u tri skupine, ovisno o tome koliko su bili fizički spremni. Trenirali su prema napisanom planu treninga, tri puta tjedno i neumorno skupljali kilometre. Plan i program treninga napisan je tako da polaznika s malo ili ništa trkačkog iskustva pripremi za utrku na 21 kilometar na Zagrebačkom maratonu koji se održava u listopadu svake godine. Svakim treningom i svakim naporom grupa je postajala sve prisnija i polaznici su počeli pomicati ne samo vlastite granice već su u tom procesu pomagali i jedni drugima. To je energija koju je teško opisati promatraču sa strane.

Koliko trčanje stvara ovisnost i koliko grupa potiče pojedinca na nastavak rada na formi i pomicanju vlastitih granica govori činjenica da su svi polaznici iz prve generacije Škole trčanja željeli nastaviti trenirati u školi. Zato je pokrenut novi projekt Akademija trčanja Slavonski Brod. Naziv je jednostavan, polaznici nakon istrčanog polumaratona više nisu početnici, oni su akademici.

Treninzi nisu pauzirani ni preko zime, pripremajući akademike za nove utrke. Svi su se pri tome odlično zabavljali. Treniranje po snijegu, ledu, na minus 22 svima je bilo nezamislivo ali grupa je jača od pomisli odustajanja i zajedništvo gura naprijed. Nakon zimskog perioda svi su bili spremni za nove utrke te su tako putovali u Budimpeštu na polumaraton te u Zadar na Wings for life. Nedavno su se vratili s plitvičkog polumaratona koji je bio, kako sami kažu, predivan, izazovan i nezaboravan.

U međuvremenu došlo je proljeće 2017. te upis nove generacije. Naime, sad je taj projekt prepoznao i sportski brand Saucony koji je postao sponzor škole i akademije. Veliko iznenađenje i potvrda za dobar odjek ovog projekta bio je upis osamdeset novih polaznika koji su sada podijeljeni u četiri skupine pod vodstvom četiri vrijedna i predana trenera. To su Krešimir Šimić, Ivana Grško Šimić, Mirna Mikić i Antonio Arbanas.

Polaznici rijetko propuštaju treninge jer se pripremaju za svoj prvi polumaraton u Zagrebu, no raduju se i ostalim utrkama. Tako su jednu već i odradili, onu na 5 kilometara na utrci Volim trčanje u Zagrebu. Njih 60-tak radosno je odradilo ono što im je do unazad 2 mjeseca bilo nezamislivo. To je samo poticaj na daljnje redovito i naporno treniranje. Za njih, osim polumaratona u Zagrebu, u planu je i 10-kilometarska utrka u Ljubljani. Osim toga, akademici se pripremaju i za polumaraton u Veroni, a nadaju se da bi se neki od njih mogli tijekom 2018. okušati i u maratonu. To će sigurno uspjeti nastave li redovito i motivirano trenirati.

Sve je ovo lijepa priča koja se događa u Slavonskom Brodu i sve nade polažu se u to da projekt zaživi i narednih godina kako bi građanima ponudio zanimljiv i jedinstven način tjelovježbe, brige za zdravlje i nadasve lijepog druženja.

Tomislav Marinović
Foto Mario Boić

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top