Magazin Trčanje
UtrkeSummer Beer Mile: Volimo pivo i volimo dobru utrku

Summer Beer Mile: Volimo pivo i volimo dobru utrku

Najpoznatija pivska utrka se jednostavno zove Beer Mile odnosno Pivska milja. Osnivači su vrlo skromno sročili osnovno pravila kroz četiri riječi – 4 piva, 4 kruga, a detaljnije ih opisali u Kingstone pravilniku. Povijest kaže kako su idejni začetnici bili nekolicina kanadskih trkača daleke 1990. godine, među kojima je bio i suosnivač natjecanja World Classic, John Markell.

Navest ćemo nekoliko osnovnih činjenica ključnih za upoznavanje ovog natjecanja. Pivo mora biti zapremine 0,33 dcl i s najmanje 5 posto alkohola. Nakon oznake starta natjecatelji moraju u što kraćem vremenu ispiti pivo i krenuti. Nakon istrčanog kruga od 400 metara čeka ih novo pivo i novi krug. Ukupno treba istrčati 4 kruga, odnosno 1600 metara zbog čega utrka i nosi naziv Pivska milja.

Od vremena prvih “divljih” utrka, u roku nekoliko godina razvilo se međunarodno priznato natjecanje s gotovo 100 tisuća službenih rezultata i odličnom medijskom pokrivenosti (među ostalima, i ESPN je izvještavao s utrka).

Budući da su se ovakve vrste natjecanja počela širiti diljem svijeta, začetnici ove “discipline” odlučili su pokrenuti World Classic, izvornu utrku na kojoj bi se susreli najbolji od najboljih. Svjetska premijera održana je 2015. godine u San Franciscu gdje su se po prvi put na istom stadionu natjecali rekorderi iz pojedinih država.

Prošlogodišnji Beer Mile World Classic u Londonu pridonio je globalnoj prepoznatljivosti, a fenomen “pivskog trčanja” već se može pohvaliti prisustvu i u mainstream medijima. Ovaj je događaj po riječima samih osnivača puno više nego trčanje i pijenje jer je njihovo mišljenje kako je ova utrka jedan od najučinkovitijih načina za druženje ljudi budući da je hladno pivo nakon utrke savršen spoj.

“Volimo svoje pivo i volimo dobru utrku i želimo podijeliti tu ljubav sa svijetom”, njihova je misao vodilja.

Prije dvije godine hrvatski zaljubljenici u ovakav spoj trčanja i pive organizirali su prvu “divlju” utrku u Zagrebu na Savskom nasipu gdje je sudjelovalo 36 trkača. Najbolji je bio Petar Krišto s vremenom od 8 minuta i ušao je u povijest kao prvi pobjednik na ovim prostorima. Ovog su proljeća istarski trkači mogli provjeriti svoje mogućnosti također na “divljoj” utrci 1KM BURun Brew Race održanoj u Poreču gdje je titulu najbržeg ponio Slaven Ferenčić.

Divljim je utrkama došao kraj i vrijeme je da se održi i “pravo” natjecanje na atletskoj stazi. Ovog se ljeta održava 1. Službeno natjecanje pivske milje u Hrvata u Puli, 14. srpnja na stadionu SRC Veruda u 20 sati. Summer Beer Mile će po prvi puta omogućiti svim zaljubljenicima ispijanja pive istrčati 4 kruga uz službeno mjerenje rezultata. Kako bi omogućili da nastupaju i rekreativci, moguće se prijaviti i u štafeti od 4 člana gdje svatko trči jedan krug.

Stoga, eto prilike da testirate svoje sposobnosti i usporedite ih s ponajboljim atletičarima na svijetu. Svjetski rekord drži Kanađanin Corey Bellemore iznosi 4:34:35 i postignut je prošle godine u Londonu. Ovogodišnji World Classic se također održava u Londonu 12. kolovoza, što znači da postoji realna šansa da se pripremite za rušenje rekorda već ove godine. Sretno!

Erik Lukšić

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top