Magazin Trčanje
TekstoviTrčanje u trudnoći? DA!

Trčanje u trudnoći? DA!

Od trenutka kad saznate da ste u drugom stanju, pred vama su najuzbudljiviji mjeseci u životu, no kada tu istu vijest podijelite s obitelji i prijateljima, budite spremne na razne savijete, ideje i iskustva drugih. Jedan od najčešćih “savjeta” kojih se treba čuvati je vezan uz vježbanje u trudnoći. U posljednjih 15 do 20 godina mišljenje o tjelovježbi u trudnoći počelo se ubrzano mijenjati, potaknuto sve većim brojem znanstvenih dokaza o pozitivnim učincima vježbanja tijekom trudnoće za buduću majku i dijete.

Na trudnoću se gleda kao razdoblje u kojem bi žena trebala bolje brinuti o svojem zdravlju te vježbanje može biti obrazac ponašanja koje će žena trajno usvojiti i prakticirati i u budućnosti. Počnite vježbati već danas i vježbajte cijeli život. Za siguran i lakši porođaj od iznimne je važnosti i tjelesna kondicija, na kojoj radi još manje od 3 posto trudnica. Tjelesna pripremljenost u trudnoći, tijekom porođaja i posebno u poslijeporođajno doba je od iznimne važnosti čime se mogu izbjeći veće teškoće i komplikacije.

Injekcija dobrog raspoloženja

Davno su prošla vremena gdje su pojedine stvari bile zabranjene za trudnice. Jedna od njih je da se u trudnoći ne trči. Mi se pitamo, zašto ne? Ako ste zdrava trudnica i nema prepreka fizičkoj aktivnosti, nema zapreka ni za trčanje. Naravno, ako ste se i prije trudnoće bavili trčanjem nema potrebe da za vrijeme trudnoće prekinete sa svojim hobijem, samo je potrebno malo prilagoditi intenzitet. Bitna stavka je da se poštuju ograničenja koja nameće sama trudnoća te da je trudnoća uredna. Trčanje u trudnoći? Da! Odlučite li se za ovu varijantu, dobit ćete i trenutačnu injekciju dobrog raspoloženja. Trčanje je popularni oblik tjelesne aktivnosti pogodan u rekreativnim programima svih dobnih kategorija. Za razliku od normalna hodanja, kod kojeg je gornji dio tijela relativno pasivan, trčanje mnogo više aktivira mišiće leđa, ramena i ruku. U kombinaciji s prirodom i svježim zrakom izuzetno pogoduje zdravlju.

Izravne koristi od trčanja ogledaju se prije svega na kvalitetnijem životu, jačim mišićima, boljem držanju tijela, smanjenju bolova u zglobovima i mišićima, smanjene bolova u kralježnici što je česta pojava u trudnoći. Trčanje pozitivno utječe na srce i krvne žile, mišiće, kralježnicu i zglobove. Trčanjem se aktivira cijelo tijelo što dovodi do povećanja lateralne pokretljivosti kralježnice. Osim tjelesnih dobrobiti, psihološki učinci trčanja su veće samopouzdanje, emotivna stabilnost, lakše savladavanje stresa, samokontrola, sposobnost zdravog stava prema trudnoći i porodu. Umjereno, redovito i individualno prilagođeno trčanje te praćenje intenziteta najvažnije su komponente u trudnoći. Uz to, Američki koledž za porodništvo i ginekologiju (ACOG) svake godine izdaje preporuke temeljene na znanstvenim činjenicama o načinu i količini aktivnosti i vježbi za trudnice.

Ne treba pretjerivati

ACOG preporučuje da trudnice koje nisu vježbale prije trudnoće i tzv. sjedeće trudnice trebale bi početi s tjelesnom aktivnošću vrlo niskim intenzitetom i postupno povećavati intenzitet tijekom vježbanja. Potrebno je trčati u okviru svojih sposobnosti, jer trčanje do točke iscrpljenosti ili osjećaj kroničnog umora štetan je i za majku i dijete.

Prije svakog trčanja potrebno je isprazniti mokraćni mjehur. Bitno je zagrijavanje prije trčanja, te treba izbjegavati istezanje do točke maksimalnog otpora zbog labavosti ligamenata i opuštenosti zglobova. Naglasak treba staviti na pravilan unos kalorija, treba izbjeći dehidraciju za vrijeme ili nakon trčanja.. Trčanje se treba izbjegavati pri vrućem i vlažnom vremenu Brze promjene smjera gibanja i balistično gibanje moraju se izbjegavati osobito u trećem tromjesečju budući da dolazi do pomaka majčinog težišta. Potrebno je pratiti otkucaje srca prilikom trčanja. Pri pojavi neobičnih simptoma vježba se mora prekinuti. Ako dođe do pretjeranog umora, otežanog disanja, lupanja srca, smanjenja fetalnog pokreta, vaginalnog propuštanja plodne vode, vaginalnog krvarenja, trudova potrebno je prekinuti s trčanjem.

Tea Sukreški
Foto Ivica Drusany

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top