Magazin Trčanje
UtrkeIstrian Wine Run: Utrka za hedoniste i ljubitelje vinskih avantura

Istrian Wine Run: Utrka za hedoniste i ljubitelje vinskih avantura

Trčanje i alkohol, barem na prvi pogled, teško je spojiva kombinacija, no svi znamo da postoje utrke koje spajaju ta dva gušta. I ne samo da postoje, nego su super popularne. Vinski polumaratoni i maratoni, pivske desetke i slična natjecanja zabavu pretpostavljaju rezultatu i zainteresirani se najvećim dijelom i prijavljuju za sudjelovanje baš zato jer se žele dobro zabaviti uz svoju omiljenu rekreaciju.

Istrian Wine Run jedna je od takvih utrka; super popularna, odlično osmišljena i definitivno do u detalja kvalitetno organizirana. Nakon utrke u medijima nećete pročitati kako su se tri trkačice napile i završile u bolnici ili da je Gorska služba spašavanja tražila mušku ekipu s polumaratona koja je zaružila s buteljama finog istarskog vina, krivo skrenula i izgubila se u šumi. Jednostavno, to se ne događa.

‘Iskustvo je pokazalo da je, iako ljudi popiju velike količine vina, pijanih osoba vrlo malo ili ništa. Jesu li natjecatelji iskusni u konzumiranju pića ili dio alkohola ispari tijekom trčanja, to ne znam, ali problema nikad nismo imali. Uglavnom, efekt je puno veselih trkača, bez obzira na vrućine, a malo stvarno pijanih. Stoga do sada nije bilo nikakvih problema vezanih za sigurnost’, kazao nam je Senad Hodžić, direktor Istrian Wine Runa objašnjavajući otkud uopće ideja da se u Umagu pokrene jedna takva avanturističko enološka rekreativna utrka.

‘Utrka je originalna na našim područjima, ali inspiracija je pronađena na najvećoj svjetskoj utrci Marathon du Medoc u Bordeauxu na kojemu sam svojevremeno trčao, i to na nagovor poznatog hrvatskog vinara Ivice Matoševića, a koji je ujedno i idejni začetnik pokušaja da se nešto slično napravi u Istri. Svake godine imamo i nekoliko desetina vrhunskih trkača, no posebni je naglasak stavljen na rekreativce, ljude koji po prvi put trče ili su tek počeli s tom aktivnošću. S obzirom a sadržaj, utrka je sretni spoj natjecanja i enološke avanture jer natjecatelji imaju priliku kušati i 40-tak različitih vrsta vina od 18 različitih vinara, a pritom trče i zabavljaju se’.

Organizacija bilo koje utrke je zahtjevna stvar, a pogotovo je to slučaj kad su u pitanju maratoni, velik broj okrjepnih stanica i briga za natjecatelje koji trče (i) zbog – vina. Recimo, na maratonskoj utrci na Istrian Wine Runu natjecatelji prolaze pored 17 okrjepnih stanica na kojima mogu degustirati fina istarska vina, k tome animira ih 20-tak različitih izvođača, od glazbenika do glumaca, tu je i više od 200 volontera, pa kad k tome pribrojimo oko 1.500 trkača, tad je jasno koliko je zahtjevna organizacija jedne takve utrke.

‘Organizacija je zaista zahtjevna, iz godine u godinu podižemo kvalitetu jer svojim natjecateljima želimo osigurati što bolji doživljaj ne samo trčanja, nego i Istre kao eno i gastro destinacije koja ima puno toga ponuditi svojim gostima. Prošle godine na utrci smo imali vjenčanje, ove godine to neće biti slučaj, premda će prošlogodišnji mladenci, uz podršku 30-tak prijatelja, ove godine slaviti svoju prvu godišnjicu braka. No to ne znači da početkom rujna na Istrian Wine Runu neće biti veselo’.

Organizatori su i ove godine pripremili brojna iznenađenja i vjerujemo da će zadržati neslužbenu titulu najzabavnije utrke u Hrvatskoj i regiji.

Neven Miladin
Foto Dejan Hren

 

Kontakt

Magazin TRČANJE

Gajeva 1 (Hotel Dubrovnik), Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: Europa Media Marketing
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Lana Bunjevac, Marijana Markelić

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top