Magazin Trčanje
Utrke1.500 osvjetljenih trkača trčalo do Mjeseca i natrag

1.500 osvjetljenih trkača trčalo do Mjeseca i natrag

Ono što je prije tri godine zamišljeno kao manja noćna utrka sa 400-tinjak sudionika, prošle je godine pretvoreno u ozbiljnu noćnu utrku s 1.000 trkača, a ove godine mnogi su trkači ostali bez svojih startnih brojeva jer je potražnja bila veća od ponude. Naime, zbog širine i kapaciteta staze, organizatori su ove godine morali ograničiti broj startnih paketa na 1.500 i iako su vjerovali u ponovljeni prošlogodišnji uspjeh, ugodno ih iznenadio broj prijavljenih koji je premašio čak i postavljeni limit.

Puno je posebnosti ove utrke koja svake godine okuplja sve više ljudi. Prije svega, utrka je finale projekta PoKRENI koji se kroz razne aktivnosti u (ne)trkačkoj zajednici provlači cijele godine i kojemu je cilj poKRENUTI ljude koji trče da svojim primjerom motiviraju i inspiriraju nekog netrkača iz svoje okoline na trčanje ili jednostavno poKRENUTI netrkača da sam KRENE u promjenu koja će pozitivno utjecati na kvalitetu njegovog života.

‘GRAWE noćni maraton prema anketi provedenoj na nezavisnim trkačkim portalima prošle godine pokazao se kao drugi najbolji maraton, odmah nakon Zagrebačkog maratona. Iznimno smo ponosni što su trkači u našoj utrci prepoznali svu njenu posebnost i što broj svake godine raste. Nadamo se i vjerujemo da je i ove godine utrka ispunila sva njihova očekivanja, ali i da smo im dodatnim sadržajima uspjeli prirediti pozitivno iznenađenje i podići cjelokupni event na još jedan viši nivo’, rekla je Sanja Gržetić, voditeljica Odjela za korporativne komunikacije i marketing u GRAWE Hrvatska d.d.

Dobrotvorni aspekt

Sljedeća posebnost odnosi se na dobrotvorni aspekt. Tako se na utrci svake godine dodjeljuje i donacija jednoj udruzi koja se bavi problemima kod djece i mladih, a u čijem rješavanju značajnu ulogu ima upravo kretanje. Donaciju osigurava GRAWE na temelju broja prikupljenih kilometara svih trkača koji su se uključili u izazov PoKRENI-pokloni svoje kilometre. Podsjetimo, ove godine akcija prikupljanja kilometara započela je u svibnju i trajala je sve do Noćnog maratona, a izazov koji je bio postavljen pred trkače bio je prikupiti 50.000 kilometara koje će GRAWE pretvoriti u 50.000 kuna donacije Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga za djecu oboljelu od šećerne bolesti. Traženi kilometri su, zahvaljujući velikom broju postojećih, ali i novih trkača, prikupljeni u 50 dana izazova, gotovo dva mjeseca prije završetka izazova, ali tu nije bio kraj. PoKRENI ekipa pozvala je sve trkače da i dalje trče, dijele svoje objave uz #poklonisvojekilometre #zadjecudijabeticare i tim šire svijest o važnosti kretanja u borbi sa šećernom bolesti. Do GRAWE noćnog maratona izazovu se priključilo čak 751 trkača koji su zajedno pretrčali 133,800 km.

Donaciju od 50 tisuća kuna prije samog starta prve utrke u ime GRAWE Hrvatska d.d. uručio je predsjednik Uprave, Igor Pureta, a u ime Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga preuzela Antonija Brlek, dopredsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

‘Svima želim zahvaliti jer ste, bez obzira na broj do sada pretrčanih kilometara, napravili razliku; prvenstveno za sebe – svoje zdravlje i kvalitetniji život, ali i za druge kojima ste, nekad čak i potpuno nesvjesno, motivacija ili uzor. Upravo ste vi ti koji poKREĆETE promjene u svojoj okolini i tako činite dobro za svoju zajednicu. Nadamo se da smo svojim kilometrima i komunikacijom uspjeli barem malo pomoći u podizanju svijesti o važnosti kretanja kod osoba oboljelih od šećerne bolesti i vjerujemo da će donacija omogućiti još kvalitetniji rad Saveza’, rekao je prilikom uručenja donacije Igor Pureta.

Od 4,2 do 42 km

Posebnost ove utrka je i to što je noćna, s pet različitih disciplina, od 4,2 (Desetinka maratona) pa sve do punog maratona što omogućuje veliki izbor trkačima. Svake godine, trkači dobivaju na poklon nosiv svjetleći rekvizit čime se stvara posebna slika kada u tako velikom broju kroče na mračan Savski nasip. Na najkraćoj dionici do pobjede su stigli  Ivana Mirković i Tomislav Belošević, u polumaratonu najbrži su bili Ivan Maletić i Ana Nikić Hecer, ciljem 10-kilometarske staze prvi su prošli Darko Pleh i Antonija Žalac, na 3/4 maratonu najbrži su bili Maja Mikelić i Vinko Vrebac, a u ‘kraljevskoj disciplini’ i najduljoj stazi slavili su Nikolina Šustić i Lovelos Slovinac. No, kako je cilj projekta poKRENUTI one koji do sada nisu trčali, GRAWE je odlučio posebno nagraditi najbržu žensku i mušku osobu u najmanjoj, početničkoj disciplini, tzv. Desetinki, a kojima je to bila prva utrka u životu. Tako su u suradnji s Garminom Ivan Šverko i Ana Kolak, osvojili Garmin VIVO FIT narukvice s kojima će od sada još lakše moći pratiti svoje treninge i napredak. Posebno iznenađenje GRAWE je namijenio i za ‘heroja utrke’ Desetinka, trkača koji je posljednji stigao u cilj, kao nagradu za trud i dodatnu motivaciju za daljnje bavljenje aktivnošću.

Morana Stričić

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top